Copyright: Sijmen Hendriks

Nieuwe kunsthal of vogels tellen? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Kunst in Brussel

Zaterdag opent de meest prestigieuze kunstbeurs van ons land, op de site van Thurn en Taxis in Brussel. BRAFA brengt nog tot zondag 3 februari 130 van de belangrijkste kunst- en antiekhandelaars bij elkaar. Kijken mag, aanraken ook. Als u tenminste diep genoeg in de geldbuidel kunt tasten.

Het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George maakte speciaal voor deze editie van de beurs enkele nieuwe werken, waar u niet naast kunt kijken. Verder vieren Axel Vervoordt en de Royal Chamber of Antiques and Art Dealers (ROCAD) een jubileum. ROCAD bestaat 100 jaar en vat die geschiedenis samen in een 40-tal kunstwerken uit privécollecties. Vorig jaar trok de beurs zo'n 64.000 nieuwsgierigen, u zult niet alleen zijn.

Meer kunst in Gent

Gent is een nieuwe kunstplek rijker: dit weekend opent de Kunsthal Gent in het vroegere Caermersklooster. Dat gebouw werd vroeger beheerd door de provincie, maar is nu eigendom van de stad. Gent wil er een "plek voor beeldende kunst" van maken, met een permanente openingstentoonstelling. Zo krijgt deze locatie, waar al bijna 750 jaar een klooster staat, weer een nieuwe toekomst. Wie wil rondwandelen in het voormalige klooster is extra welkom tijdens dit openingsweekend. Gratis toegang, van 11 tot 18 uur

de opbouw van Kunsthal Gent
© Michiel De Cleene

In het S.M.A.K. in Gent nemen ze dan weer afscheid van Raoul De Keyser. Nog tot zondag kunt u naar de groots opgezette retrospectieve, waarvoor de curatoren zo'n 120 werken bij elkaar hebben gebracht. Een ideaal vertrekpunt om het werk van De Keyser (opnieuw) te leren kennen. 

Jan Hoet senior was een groot liefhebber van het werk van Raoul De Keyser, en het S.M.A.K. heeft in de afgelopen 20 jaar meer dan 15 schilderijen en andere werken verzameld. Haast u naar het Gentse Citadelpark, voor ze weer verdwijnen in het depot. 

Nog meer kunst in Antwerpen

Afgelopen week opende de laatste tentoonstelling van Tim Van Laere in de Verlatstraat 23 in het centrum van Antwerpen. Na 20 jaar is dat adres een begrip geworden in cultuurmiddens, en die populariteit dwingt de galerij om te verhuizen richting Nieuw Zuid

Voor het zover is halen Tim Van Laere en "zijn" kunstenaars nog één keer alles uit de kast, voor een overzichtstentoonstelling. "The last waltz (for Leon)" brengt werken samen van kunstenaars als Rinus Van de Velde, Katie Heck en Ben Sledsens. Nog tot begin maart gratis te bezoeken, van dinsdag tot zaterdag.

Bekijk hieronder hoe de Tim Van Laere Gallery door Rinus Van de Velde onder handen wordt genomen voor een eerdere expo:

Vonken en vuur in Brugge

De Burg in het centrum van Brugge zal zaterdag het warmste plekje blijken van de hele stad, met dank aan het festival Wintervonken. Live muziek, veel vuur én een lichtvoorstelling van Vincent Glowinski, alias BONOM. Als street artist is hij niet alleen actief in Brussel, in Brugge is hij zaterdag letterlijk straatartiest, met twee openluchtvoorstellingen, om 19.30 uur en om 21 uur. 

Binnengluren in Oostende

Chambres d'O (niet te verwarren met de gelijknamige Bed & Breakfast) palmt dit weekend enkele Oostendse huiskamers in voor een kleinschalig huiskamerfestival. Beleef een intiem moment met muzikanten, theatermakers, circusartiesten, comedians of auteurs in een privéwoning in Oostende.  

Vogels tellen

Wie het dichter bij huis zoekt, kan zich dit weekend in het zicht van de tuin installeren en tellen hoeveel mussen, vinken en andere vogels passeren. Natuurpunt organiseert naar jaarlijkse gewoonte Het Grote Vogelweekend. Veel telplezier!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen