België hoopt dat de Congolese president zich achter de wil van zijn volk zal scharen

Ondanks de twijfels over het correcte verloop van de verkiezingen heeft ons land de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi veel succes gewenst met zijn opdracht. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders had Tshisekedi vanmorgen gefeliciteerd. Maar later op de dag heeft een mededeling van premier Charles Michel de puntjes op de i gezet. De verkiezingen zijn niet verlopen zoals het hoort en België zal de volgende maanden nauwgelet toezien op de beloofde verandering in Congo. 

"We hebben de nieuwe president felicitaties gestuurd. We hebben zeker veel twijfels over het verkiezingsproces, maar het belangrijkste nu is om te zien of het beleid gaat veranderen", zegt Reynders. Hij wijst erop dat de president beloofd heeft om alle politieke gevangenen vrij te laten.

"We zullen de komende weken en maanden zien of de manier waarop het land geleid wordt voor de bevolking in de gunstige zin wijzigt. Congo is een zeer rijk land wat grondstoffen betreft, maar heel veel mensen leven er in armoede", zegt Reynders.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het belangrijk is dat Congo opnieuw goede relaties aanknoopt met de Europese Unie. Net voor de verkiezingen werd Bart Ouvry, de Belgische diplomaat die EU-ambassadeur is in Congo, het land uitgezet.

Nuance

Later vandaag heeft onze redactie via vicepremier Alexander De Croo het officiële persbericht van de Belgische regering gekregen. Dat is genuanceerder dan de boodschap van minister Reynders. België "wenst Tshisekedi succes en verzekert hem van de solidariteit van België met het Congolese volk." De voorbije weken hebben volgens de regering aangetoond dat de Congolezen verandering, transparantie en democratie willen. 

Door de twijfels over een correct verloop van het kiesproces is hoopt België "dat er de volgende weken vooruitgang komt op het vlak van inclusiviteit, stabiliteit en ontwikkeling, in het belang van het Congolese volk", luidt het in het persbericht van de premier. 

Relaties heropbouwen

De relatie tussen België en Congo was de voorbije maanden tot op een dieptepunt gezakt. Dat president Kabila ook de Belgische Europese vertegenwoordiger Bart Ouvry uitwees, was de spreekwoordelijke druppel.  Premier Michel hoopt nu dat de sterke band die Félix Tshisekedi met België heeft, de relatie tussen de twee landen opnieuw zal kunnen verbeteren. 

Meest gelezen