Video player inladen...

Parket vraagt zware straf van 18 jaar voor man die zuur gooide in gezicht van ex-vriendin

In Antwerpen is het proces begonnen over een zuuraanval van afgelopen zomer. Een man gooide toen bijtend zuur in het gezicht van zijn ex-vriendin, op het Sint-Jansplein in Antwerpen. De vrouw van veertig raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De man staat nu terecht voor moordpoging. Het parket vraagt om hem te veroordelen tot 18 jaar celstraf, met een bijkomende beveiligingsperiode van 15 jaar.

"Ik was hier heel nerveus voor. Ik heb nachten niet geslapen", vertelt het slachtoffer, de veertigjarige Ragna S. na afloop van de zitting. Bij de aanval eind juli liep ze derdegraads brandwonden op over 41 procent van haar lichaam. Intussen heeft ze negen operaties achter de rug, en vandaag kon ze op het proces aanwezig zijn. "Ik heb vijf lange dagen voor mijn leven gevochten", vertelt ze. "Ze hebben eerst tegen mijn familie gezegd dat de eerste 72 uur kritiek zijn. Na 72 uur moesten ze opnieuw tegen mijn ouders zeggen dat het levensgevaar niet voorbij was." De vrouw gaat nog heel wat operaties tegemoet.

De beklaagde, de 58-jarige Jean-Pierre W., staat terecht voor poging tot moord. Hij ontkent echter dat hij het slachtoffer wilde doden. Volgens het slachtoffer was de dader nochtans perfect op de hoogte van wat hij deed. "Wat er nog niet ter sprake kwam op het proces is dat hij van opleiding loodgieter was. Hij wist dus perfect waarmee hij bezig was", aldus het slachtoffer. "Om nu te beweren dat hij zomaar een beetje heeft gemikt op mijn arm, ik vind dat flauw. Dat ik m'n eigen gezicht heb beschermd en dat ik hulp heb gehad, heeft in mijn voordeel gespeeld. Anders kon ik het niet navertellen."

Dat ik m'n eigen gezicht heb beschermd en dat ik hulp heb gehad, heeft in mijn voordeel gespeeld. Anders kon ik het niet navertellen.

Ragna S., slachtoffer van de zuuraanval

"Dit zal u ook overkomen"

Haar advocaat Jos Vander Velpen haalt nog heel wat argumenten aan die moeten aantonen dat de dader doelgericht handelde: "Hij heeft haar een jaar bestookt met honderden sms'jes. Ook sms'en waarin hij op een gegeven ogenblik zegt dat hij haar iets zal aandoen en dat ze nooit meer in de spiegel zal kunnen kijken", vertelt Vander Velpen. "Hij heeft tien dagen voor de feiten foto's bekeken van het slachtoffer van de zuuraanval in Delhaize. Hij heeft foto's van verminkte vrouwen doorgestuurd met de akelige boodschap: "Dit zal u ook overkomen". Het was een duidelijk berekende aanval."

Ook de werkwijze bij de aanval wijst in die richting, aldus Vander Velpen. "Hij heeft haar tot twee maal toe overgoten met zuur, te beginnen in het gezicht en dan over haar bovenlichaam. Ze is werkelijk door het oog van de naald gekropen. Dat ze het gehaald heeft, is te danken aan de snelle interventie van haar beschermengel, een zorgkundige die meteen water over haar goot. Ze heeft het geluk gehad geen infecties te krijgen tijdens het proces van haar vele operaties."

Zij wou bewijzen aan de dader dat ze wel nog in de spiegel kan kijken, dat ze wel nog onder de mensen kan komen. Het is een geweldige overwinning dat ze hier vandaag is. Ze wil duidelijk zeggen: dit mag niemand nog overkomen. 

Advocaat Jos Vander Velpen

Dat de vrouw vandaag op het proces aanwezig kon zijn, is volgens haar advocaat dan ook symbolisch: "Zij wou bewijzen aan de dader dat ze wel nog in de spiegel kan kijken, dat ze wel nog onder de mensen kan komen. Het is een geweldige overwinning dat ze hier vandaag is. Ze wil duidelijk zeggen: dit mag niemand nog overkomen. " 

Het parket vordert een zware celstraf van 18 jaar, met een bijkomende beveiligingsperiode van 15 jaar (terbeschikkingstelling). De advocaat vroeg ook een morele schadevergoeding voor de ouders, de broer, de zus en de dochter. "Die mensen hebben echt een horrorfilm meegemaakt", aldus de advocaat. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen