Politie in Lier pakt "klimaatspijbelaar" van 13 op

De politie van Lier heeft gisterenmiddag een 13-jarige jongen opgepakt aan het station toen hij naar de klimaatbetoging in Brussel wilde sporen. Volgens de politie gebeurde dat op vraag van de school van de jongen, maar dat onkent de school. "De politie heeft ons helemaal niet gecontacteerd. Dit is een heel vreemde politieactie."

"Het klopt dat wij een 13-jarige jongen hebben opgepakt aan het station", zegt Magalie Derboven van de Lierse politie in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Hij hing gewoon op straat rond. Onze agenten hebben hem aangesproken en contact opgenomen met zijn school. In samenspraak met hen is beslist dat we de jongen terug naar de schoolbanken zouden brengen." 

"Klopt niet"

Een heel ander verhaal horen we bij de directie van Sint-Ursula. "Ik wil met klem tegenspreken dat wij contact gehad hebben met de politie", zegt directeur Veerle Bernaerts. "De politie moet doen wat ze moet doen. Maar het is vreemd dat er uitgerekend op de dag van de klimaatactie, uitgerekend aan het station spijbelcontroles zijn." Ook andere elementen uit het politieverhaal kloppen niet, zegt Bernaerts. "Die jongen woont aan de andere kant van de stad en moet het centrum door om aan de school of het station te geraken. Hij had een pamflet voor de betoging in de hand en hing dus niet zomaar wat rond."

Scholier in shock

De politie van Lier benadrukt dat de controles niet tegen klimaatspijbelaars gericht zijn. "Wij houden regelmatig anti-spijbelacties en gaan dan vooral langs in lokale cafés. Dat deden we gisteren ook. We waren dus helemaal niet alleen aan het station op zoek naar spijbelaars." Ook de komende weken gaan de controles voort, aldus politiewoordvoerder Magalie Derboven.

De 13-jarige opgepakte scholier is volgens zijn vader en de directie zwaar onder de indruk van de politieactie. De school vraagt snel overleg met de lokale politie. 

 

Meest gelezen