Elliott Abrams
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Pompeo stelt omstreden oudgediende aan als speciaal gezant voor Venezuela

De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld als speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige oud-diplomaat is geen onbesproken blad: hij diende in de jaren tachtig onder president Reagan en verwierf daar dubieuze roem door enkele onfrisse praktijken.

Zo had Abrams berichten over een massamoord in El Salvador in 1981 geminimaliseerd. Later moest hij vanwege zijn rol in de Iran-Contra-affaire schuld bekennen en werd hij voorwaardelijk veroordeeld.

Voorts zou hij volgens een onderzoek van de Britse "Observer" afgeweten hebben van de plannen om een staatsgreep te plegen tegen toenmalig Venezolaans president Hugo Chávez en die ook goedgekeurd hebben.

Pompeo riep intussen alle landen op hem te volgen en Juan Guaidó te erkennen als Venezolaans president. Onder meer Mexico en Uruguay hebben hun steun uitgesproken voor huidig president Nicolas Maduro.

Meest gelezen