Primeur voor Antwerpse Zoo: eerste wandelende haaien geboren

Voor het eerst in de geschiedenis van de Antwerpse Zoo zijn daar epaulethaaitjes geboren, een van de weinige vissen die over de bodem kan lopen met z'n vinnen. Deze maand kwamen er drie haaitjes uit het ei.

Ook over land

De epaulethaai is een heel speciale vis, want hij kan over de bodem wandelen. De vis kan zelfs kleine stukjes land overbruggen om van de ene getijdenpoel naar de andere te gaan. De haai komt hoofdzakelijk voor in de ondiepe, tropische wateren rond Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Kogelvissen aten eieren op

Het is geen bedreigde vissoort, maar het is niet zo makkelijk om te kweken met tropische zeevissen. In het verleden legden de epaulethaaien hun eieren in het zeewateraquarium van de Zoo, zichtbaar voor het publiek. Maar de kogelvissen aten de eieren op. Daarom hebben ze één mannetje en twee vrouwtjes apart gezet, met succes. Want onlangs zwommen er drie kleintjes uit hun ei. 

Oogvlek

De wandelende haaiensoort heeft ook een bijzondere naam. Epauletten zijn de gekende schoudervullingen in jassen. De epaulethaai heeft achter de borstvinnen een grote zwarte vlek, met een witte rand, die wat doet denken aan een epaulet op een militair uniform. De vlek, ook wel eens een oogvlek genoemd, zit er om roofvissen te misleiden

Meest gelezen