Videospeler inladen...

Joke Schauvliege (CD&V) over "klimaatspijbelaars": "Ik voel mij gesterkt in het verdere beleid dat we moeten voeren"

Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is de jongeren die op straat komen voor het klimaat "enorm dankbaar omdat ze het draagvlak helpen vergroten". Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Ik voel mij gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren."

In Brussel kwamen gisteren zo'n 35.000 spijbelende leerlingen op straat voor een ambitieuzer klimaatbeleid, bijna 20.000 meer dan de week daarvoor. En de jongeren zijn van plan om de wekelijkse betoging vol te houden tot aan de verkiezingen in mei. "Het is mooi om te zien hoe zoveel jongeren zich engageren", zegt Schauvliege.

"Ik vind dit heel sterk. Ik ben ook heel blij dat de jonge generatie zelf verantwoordelijkheid wil dragen", gaat ze voort. "Het succes van het klimaatbeleid hangt niet alleen af van het beleid dat van bovenaf gevoerd wordt. We moeten ervoor zorgen dat iedereen beseft dat we met z'n allen het verschil kunnen maken. Het beleid, maar ook de burgers. We moeten dit echt als hefboom gebruiken."

We moeten dit echt als hefboom gebruiken

Joke Schauvliege (CD&V)

Op de klimaatbetogingen is te horen dat de politici te weinig doen. Maar de minister wil benadrukken dat de Vlaamse regering wel degelijk heel wat maatregelen heeft genomen, en dat ze op schema zit om de Europese doelstellingen te halen. Schauvliege erkent wel dat er op langere termijn bijkomende inspanningen nodig zullen zijn, met moeilijke maatregelen. "Als we de ambitieuze doelstellingen tegen 2050 willen halen, zal er heel veel moed nodig zijn."

Vlaanderen streeft met zijn klimaatplan de huidige Europese doelstelling na van 40 procent minder uitstoot tegen 2030. Die doelstelling volstaat niet om onder de grens van 1,5 graad opwarming te blijven.

De Vlaamse minister verdedigt haar beleid van de voorbije jaren. "We hebben bijkomend nog eens 440 miljoen euro op tafel gelegd vanuit een speciaal klimaatfonds om bijkomende maatregelen te nemen om de uitstoot sneller te laten dalen. Bijvoorbeeld het extra isoleren van sociale woningen, dat is een van de maatregelen die we nu volop aan het uitvoeren zijn", zegt de minister. Ze wijst ook op de hervorming van de autofiscaliteit.

Net zoals haar partijvoorzitter Wouter Beke gisteren in "Terzake" erkent Schauvliege wel dat er meer had kunnen gebeuren. "Je kan altijd meer doen, maar er is een context waarin je werkt, de centen moeten er zijn. En het moet ook stap voor stap gaan, om iedereen mee te krijgen. Heel wat mensen hebben bijvoorbeeld het geld niet om hun oude, vervuilende wagen weg te doen. Je moet vermijden dat mensen afhaken."

"Als men mij vraagt, wil ik gerust voortdoen"

Zonder namen van dwarsliggende partijen te noemen, verwijst de minister ook naar het statiegeld op blikjes dat er voorlopig niet komt. Zij had die maatregel graag genomen, zegt ze, maar het lukte niet om binnen de regering een meerderheid te vinden. Daarnaast pleit de minister voor een taks op vliegtickets, want vliegen is nu te goedkoop volgens haar. 

Wil Schauvliege na de verkiezingen minister blijven op het departement Natuur en Omgeving? "Als men mij vraagt, wil ik dit gerust voortdoen. Ik heb het heel graag gedaan. Het is zoeken naar draagvlak en timmeren aan de weg, maar dat ligt mij wel."

In Gazet van Antwerpen tot slot kondigde minister Schauvliege vandaag aan dat ze in februari een congres wil organiseren met één jongere uit elke Vlaamse gemeente en met klimaatexperten.

Beluister het gesprek met Joke Schauvliege in "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Groen en SP.A reageren scherp op Schauvliege

Bij de oppositiepartijen Groen en SP.A viel het gesprek met Schauvliege niet in goede aarde. "De Vlaamse regering haalt geen enkele doelstelling", stelt Vlaams fractieleider voor Groen Björn Rzoska. "Minister Schauvliege vergist zich wanneer ze zegt dat een klimaatbeleid maar sociaal kan zijn als het minder ambitieus is", schrijft Joris Vandenbroucke (SP.A) op Twitter.

In de podcast hieronder zocht Els Aeyels uit wat er de komende decennia zal veranderen op het vlak van klimaat en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog keren?

Meest gelezen