Video player inladen...

Er komt een tijdelijk einde aan de shutdown in de VS, Trump tekent begroting voor drie weken

Er komt een tijdelijk einde aan de shutdown, de sluiting van de Amerikaanse overheid. President Trump is bereid een begroting voor drie weken goed te keuren, zonder geld voor de muur aan de grens met Mexico.  

Het goedkeuren van de begroting maakt het mogelijk de honderdduizenden ambtenaren die al meer dan een maand werkloos zijn opnieuw te betalen. Intussen zou er verder gepraat worden over de veiligheid van de grens met Mexico en de bouw van een grensmuur waar Trump 5,7 miljard dollar voor wil vrijmaken.

Het lijkt erop dat de Democraten daarmee hun zin krijgen. Zij wilden alleen praten over de grensbeveiliging als de overheid terug open zou gaan, terwijl Trump de begroting niet wilde tekenen zolang er geen 5,7 miljard dollar voor de muur was ingeschreven.

Bekijk hieronder hoe Trump het einde van de shutdown aankondigde:

Video player inladen...

Dat is dus niet gebeurd, maar Trump maakte wel duidelijk dat hij binnen de drie weken een akkoord wil over de grensbeveiliging en zijn muur. "Geen betonnen muur", zei hij, "dat heb ik nooit gevraagd, maar een stalen hekken." Zonder bijkomend geld zal de overheid misschien gedwongen worden om gevangen asielzoekers vrij te laten. Als er tegen 15 februari geen akkoord is, kan een nieuwe shutdown volgen en zal Trump desnoods de noodtoestand uitroepen om zijn wil door te zetten en zelf geld vrij te maken voor zijn muur. 

Later op de avond heeft de Senaat het einde van de shutdown unaniem goedgekeurd. De shutdown heeft meer dan 34 dagen geduurd en is daarmee de langste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.  

Onze correspondent Björn Soenens in New York: "De druk op Trump om de shutdown stop te zetten werd enorm"

Video player inladen...

Meest gelezen