Videospeler inladen...

Universiteit Antwerpen gaat vrijwilligerswerk als keuzevak aanbieden

De Universiteit Antwerpen biedt vanaf volgend academiejaar het keuzevak "vrijwilligerswerk" aan. De universiteit wil haar studenten zo een bredere algemene vorming geven. Alle tweede- en derdejaarsstudenten zullen voor het vak kunnen kiezen. 

Vanaf september komt er een reeks "verbredende vakken". Het keuzevak maatschappelijk engagement of vrijwilligerswerk is daar een onderdeel van. Dat schrijft De Morgen vandaag. 

"De universiteiten zijn in hun bacheloropleidingen gericht op gerichte kennis, maar in deze samenleving zouden we ook meer algemene vorming moeten kunnen meegeven", legt rector Herman Van Goethem uit aan VRT NWS. "Bedrijven vragen ook soft skills, mensen die met andere mensen kunnen omgaan, en dat moet je ook kunnen wanneer je fysica, wiskunde of filosofie studeert. Daarom willen we aan de universiteit ook keuzevakken aanbieden die algemeen verruimend zijn.  En eigenlijk is dit vak rond vrijwilligerswerk een van die vakken, waarbij studenten in vzw's in de regio Antwerpen vrijwilligerswerk kunnen gaan doen, maar niet alleen als vrijwilligersactie, maar ook als vak." 

Alle tweede- en derdejaarsstudenten zullen het keuzevak kunnen volgen. Het is de bedoeling dat de studenten met een onderzoeksvraag naar een stageplek bij een Antwerpse vzw of organisatie trekken en daarover een paper schrijven tegen het einde van hun stage. 

Het zullen de jongeren zijn die de toekomst maken, dat zullen wij niet meer zijn. 

Rector Herman Van Goethem

Rector Van Goethem was zelf een groot pleitbezorger voor het vak, maar volgens hem zijn de studenten ook zelf vragende partij. "We zien dat vandaag heel duidelijk, ook met die jongeren die actievoeren rond het klimaat, dat is fantastisch. Het komt van onderuit en het zullen al bij al de jongeren zijn die de toekomst maken, dat zullen wij niet meer zijn." 

Van Goethem denkt onder meer aan werk bij "Het werk der daklozen" in Antwerpen.  "Er zijn ook veel organisaties rond armoede. Er zijn organisaties die bezig zijn met producten en voeding binnenhalen. Er is zoveel." Vorig jaar liep er al een proefproject met studenten bij een aantal sociale kruideniers. 

"Ik ben ervan overtuigd dat we jongeren moeten opvoeden tot mensen die open in de wereld staan en die met zijn allen werken aan een samenleving die vredevol is en waarbij zoveel mogelijk mensen kunnen delen", besluit Van Goethem. "Ik denk dat dat een fundamenteel gegeven is dat je in onderwijs en opvoeding moet meenemen."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen