Video player inladen...

Verwarring blijft groot in Venezuela, Maduro bereid tot gesprekken met oppositie

In Venezuela blijft de verwarring groot, nu president Nicolás Maduro wordt uitgedaagd door oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf twee dagen geleden uitriep tot interim-president. Maduro laat wel opening voor een toenadering. Hij heeft gezegd dat hij bereid is om te praten met Guaidó.

Venezuela heeft sinds eergisteren twee presidenten: de linkse Nicolás Maduro, die begin deze maand zichzelf opvolgde na verkiezingen die volgens de oppositie niet correct zijn verlopen, en Juan Guaidó, de oppositieleider die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president.

Guaidó wordt erkend door de Verenigde Staten, Canada, veel Europese landen en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Maduro kan rekenen op de steun van Rusland, Iran, Turkije, Cuba, Bolivia en Nicaragua. 

Belangrijker nog: Maduro krijgt voorlopig nog de steun van het leger. De minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino, noemde de zelfproclamatie van Guaidó tot president een "staatsgreep in wording".  

Amnestie?

Mexico en Uruguay spannen zich in om de twee partijen in Venezuela rond de tafel te krijgen. "We roepen alle actoren op een vreedzame en democratische oplossing te vinden. Daarom stellen we een nieuw onderhandelingsproces voor dat de rechtstaat en de mensenrechten in acht neemt", zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Maduro is bereid tot gesprekken met de oppositie. "We steunen het voorstel van de regering van Mexico en van Uruguay om een nieuw internationaal initiatief te starten voor een dialoog tussen de politieke krachten in Venezuela, om binnen het kader van de grondwet naar een oplossing te zoeken die stabiliteit en vrede voor alle Venezolanen garandeert", laat hij weten op Twitter.

Guaidó op zijn beurt zei in een interview met de Amerikaanse Spaanstalige zender Univision dat hij zou overwegen om Maduro eventueel amnestie te verlenen, als hij aftreedt. "Tijdens overgangsperiodes hebben soortgelijke zaken zich voorgedaan", zei hij. "Wanneer de tijd rijp is, zullen we dat bekijken. Amnestie ligt op de tafel voor iedereen die bereid is de grondwettelijke orde te herstellen."

VN vreest dat "situatie snel uit de hand kan lopen"

De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad snel samenkomt over de toestand in Venezuela, maar Rusland is daar niet toe bereid.

De VN-mensenrechtenorganisatie is bezorgd "dat de situatie snel uit de hand zou kunnen lopen, met catastrofale gevolgen". Hoofd van de organisatie Michelle Bachelet roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen dat de Venezolaanse veiligheidsdiensten buitensporig geweld hebben gebruikt tegen manifestanten.

Volgens de VN zijn deze week meer dan 350 mensen opgepakt en zijn er zeker 20 doden gevallen door geweld van de veiligheidsdiensten.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Bekijk hieronder correspondente Nina Jurna vanuit Caracas in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen