Video player inladen...

Vlaams minister-president Bourgeois pleit voor lagere loonkosten: "Ons land moet nog competitiever worden"

Ons land moet nog competitiever worden en om daarin te slagen moet de volgende federale regering onder andere de brutoloonkosten nog verder doen dalen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd in een interview met "De markt" vanuit Davos. "Dat is een topprioriteit, want het werk is nog maar halverwege."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vertoefde de voorbije week op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse bergstadje Davos. Net als onder anderen federaal premier Charles Michel (MR). In een zogeheten Flanders Room had Bourgeois er tal van contacten met bedrijfsleiders van multinationals die al in ons land actief zijn of actief kunnen worden.

Bemoedigende gesprekken waren het: Vlaanderen is een ondernemersvriendelijke regio, kreeg Bourgeois te horen. "Nog meer dan vorig jaar heb ik goede berichten gekregen van bedrijven die al actief zijn in Vlaanderen. We zijn de beste plaats in Europa qua ondernemersvriendelijkheid. We hebben een ondernemersvriendelijke regering, Vlaams en federaal, je kan hier op een goede manier aan onderzoek en ontwikkeling doen, we hebben hooggeschoolde mensen, sterk onderwijs, rechtszekerheid. Dat klinkt als muziek in de oren", kijkt Bourgeois terug op Davos.

Onze arbeidsmarkt kan nog flexibeler. Bij ons begint de nacht om 20 uur, in onze omliggende landen om middernacht.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Er zijn heel wat factoren die in ons voordeel spelen en we spelen die troeven ook uit om nieuwe spelers aan te trekken, zegt Bourgeois. Maar hij wijst er ook op dat het "goede werk" nog maar halverwege is. "We moeten nog competitiever worden." Bourgeois geeft als voorbeeld de brutoloonkosten die nog verder naar omlaag moeten. Dat is een "topprioriteit" voor de volgende federale regering, benadrukt hij.

Ook op vlak van flexibiliteit in de arbeidsintensieve sectoren kan het nog beter, merkt hij op. "Bij ons begint de nacht om 8 uur 's avonds, in de omliggende landen begint de nacht om middernacht." En ook de tewerkstellingsgraad in Vlaanderen - nu op 75 procent - moet nog hoger. Als het van Bourgeois afhangt, naar 80 procent. (lees voort onder de video)

VIDEO: "Het werk is halverwege, er ligt nog heel wat op de plank"

Video player inladen...

Kopzorgen

Voor Bourgeois was het zijn laatste bezoek aan Davos als Vlaams minister-president. In mei is hij kandidaat op de Europese lijst. Volgens financieel expert voor VRT NWS Michaël Van Droogenbroeck zijn er deze week geen concrete akkoorden ondertekend. "Maar de contacten die hier gelegd worden, leggen wel de kiemen voor wat later kan renderen."

Verschillende grote investeren die onlangs bekendgemaakt werden, zoals die van de Chinese pakjesdienst Alibaba in Luik of van de Britse chemiegroep Ineos in de Antwerpse haven, zijn naar verluidt voor het eerst besproken in Davos. "Zowel premier Michel als minister-president Bourgeois is ervan overtuigd dat de gesprekken hier renderen."

Toch stelde Van Droogenbroeck deze week een veeleer pessimistische sfeer vast in Davos. "Voor het eerst in vele jaren waren hier toch veel kopzorgen, kopzorgen die hier niet beantwoord zijn. Zo is er de vrees dat een recessie misschien net ver af is. Of de vrees dat één dominosteentje - een harde brexit, Italië, de handelsoorlog tussen China en de VS,... - verregaande gevolgen kan hebben. Er hingen hier donkere wolken waar de aflopen week toch niet echt zonneschijn is doorgekomen."

Bekijk het gesprek in "De markt" met Michaël Van Droogenbroeck:

Video player inladen...

Meest gelezen