Video player inladen...

Voormalig adviseur van Trump aangeklaagd in Rusland-onderzoek

Roger Stone, voormalig campagne-adviseur en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, is in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt door speciaal aanklager Robert Mueller aangeklaagd voor onder meer belemmering van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en manipulatie van getuigen. Stone ontkent de beschuldigingen en is op borgtocht vrij.  

Roger Stone werd 's morgens vroeg in zijn thuisstaat Florida gearresteerd door de FBI. Een rechtbank liet hem later voorwaardelijk vrij, mits het betalen van een borsom van 250.000 dollar.  

Stone is al jarenlang een vertrouweling van Donald Trump. In 2015 was hij gedurende korte tijd een adviseur in diens campagneteam in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Daarna bleef hij een informele raadgever van de president.

Stone wordt aangeklaagd door speciaal aanklager Robert Mueller, belast met het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mueller legt hem zeven feiten ten laste. Hij verdenkt hem er onder meer van valse verklaringen te hebben afgelegd tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Ook zou hij hebben geprobeerd om een getuige te beïnvloeden. 

Stone pleit onschuldig

Stone werd maandenlang geviseerd door Mueller in verband met fondsenwerving voor de campagne, maar ook over zijn vermeende banden met WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne in 2016 gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt.

Hij zelf pleit alvast onschuldig tegenover wat hij politieke beschuldigingen noemt. "Ik word ten onrechte beschuldigd van valse verklaringen. Ik pleit dus onschuldig... Ik denk dat het gaat om politieke vervolgingen", zei Stone.

Eerder werden in het Rusland-onderzoek al voormalig campagneleider Paul Manafort, Trumps gewezen persoonlijke advocaat Michael Cohen en zijn voormalige nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn aangeklaagd.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Wie is Roger Stone en waarvan wordt hij beticht? Onze correspondent in de VS Björn Soenens geeft meer uitleg in "Terzake":

Video player inladen...

Bekijk hieronder het portret van Roger Stone in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen