Video player inladen...

Vlaamse ministers beantwoorden vragen van jongeren: "Wat we al doen voor klimaat, moeten we beter uitleggen"

VRT NWS trok met de vragen van enkele jongeren naar drie Vlaamse ministers. Jannes Verdievel, Fien Neirynck en Lisander Viaene uiten hun bezorgdheden over de klimaatmaatregelen van de Vlaamse regering of het gebrek daaraan. De ministers Sven Gatz, Hilde Crevits en Joke Schauvliege dienen de jeugd van antwoord. 

Welke inspanningen gaan jullie doen om fietsostrades aan te leggen?

Alles begint met de aanleg van goede fietsinfrastructuur, zegt Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD). "Mensen gebruiken wegen als ze er zijn." Hij geeft het voorbeeld van zijn stad Brussel. "Eindelijk zijn we hier bezig om een fietssnelweg van Vlaanderen door Brussel te leggen en weer uit de stad. Die plannen liggen er en moeten nu zo snel mogelijk uitgevoerd worden."  

Minister Gatz vindt het een heel goede zaak dat de Vlaamse jongeren zo bekommerd zijn om het klimaat, maar hij stelt ook vast dat velen niet weten wat er precies gedaan wordt door de Vlaamse regering. De les die ministers er volgens hem uit moeten trekken, is beter communiceren. "Wat we al aan het doen zijn, moeten we gewoon beter uitleggen. Veel dingen doen we al, maar misschien nog niet snel genoeg." 

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Wat kan de regering eraan doen om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen?

"Sowieso is er een groot plan om 1. de plasticberg te verminderen en 2. te bekijken op welke manier we plastic kunnen recycleren", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "We kunnen ook allemaal zelf proberen om zo weinig mogelijk plastic verpakkingen aan te kopen." 

Ook minister Crevits denkt dat er nog beter gecommuniceerd kan worden over wat de regering al doet. "Als jongeren niet weten wat we doen, is het onze verdomde plicht om ervoor te zorgen dat zij dat wel weten."

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Groenten en fruit moeten vaak een te lange afstand afleggen en dat heeft ook een impact op de klimaatopwarming

"Ik ben er voorstander van dat we de ecologische voetafdruk van voedsel ook duidelijk maken", zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

"Dat kunnen we op Vlaams niveau niet alleen doen. Daar moet Europa werk van maken. Je kan in de winkel ook wel goede informatie vinden als je goed kijkt. Je kan daar wel een slimme keuze in maken. Wij promoten ook de korte keten, groenten en fruit van bij ons. Daar wordt in scholen nu ook veel meer over geïnformeerd." 

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen