AFP or licensors

69.000 gele hesjes op straat in Frankrijk, manifestant raakt zwaargewond

In heel Frankrijk hebben zaterdag ongeveer 69.000 "gele hesjes" gedemonstreerd, voor de elfde zaterdag op rij. Vorige zaterdag waren dat er nog 84.000, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner veroordeelde het geweld door "relschoppers verkleed als gele hesjes". Eén manifestant raakte zwaargewond aan zijn oog.

 

Volgens de definitieve cijfers waren er in de hoofdstad Parijs 4.000 mensen, tegenover 7.000 vorige week. Ook op andere plaatsen kwamen telkens enkele duizenden mensen bijeen, onder meer in Marseille en Lyon.
     
Castaner veroordeelde op Twitter het geweld waarmee de acties op sommige plaatsen gepaard gingen, en verzekerde dat de incidenten op de Place de la Bastille in Parijs onderzocht zouden worden. Een bekend lid van de gele hesjes raakte er zwaargewond aan zijn oog, terwijl hij de aankomst van de betogers filmde.

"De mobilisatie van de politie was ook deze zaterdag opnieuw nodig om wangedrag in bedwang te houden en herrieschoppers aan te houden", voegde Castaner toe. Ook in Toulouse en Dijon kwam het tot schermutselingen, net als in Montpellier, Avignon, Nantes en Évreux.

AFP or licensors

Meest gelezen