Videospeler inladen...

Wat is het antwoord van Bart De Wever (N-VA) aan de 35.000 "klimaat­spijbelaars"? "Niet geloven in doemverhalen"

"Jongeren moeten niet geloven in de apocalyps of in doemverhalen waarbij men veranderingen aan de mensheid vraagt die niet realistisch zijn." Dat is het antwoord van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de 35.000 jongeren die donderdag de lesboeken aan de kant schoven om in Brussel aandacht te vragen voor het klimaat. De Wever is geen fan van het doemdenken in de straten en benadrukt dat de jongeren vertrouwen moeten hebben in de toekomst en in innovatie.

Aan de partijvoorzitters van Groen, CD&V en Open VLD werd donderdagavond in "Terzake" gepolst naar hun antwoord op de 35.000 "klimaatspijbelaars". Wat het antwoord was van N-VA-voorzitter Bart De Wever werd vanochtend gevraagd tijdens de V-dagen van zijn partij, het startschot voor hun verkiezingscampagne.

"De jongeren moeten vertrouwen hebben in de toekomst en in de kracht van innovatie", begint De Wever. "Als ze naar het verleden kijken zullen ze zien dat de mensheid voortdurend grote problemen heeft gehad en we hebben altijd oplossingen gevonden door innovatie. Het is aan de generatie van de jongeren om op school wiskunde, fysica... te volgen en ons die oplossingen mee te helpen aanreiken. De oplossingen zullen er komen, we moeten onze schouders daaronder zetten."

Als men nu al schuldgevoelens moet hebben omdat men op citytrip gaat met het vliegtuig, dan zijn we fout bezig

"Ze moeten niet geloven in de apocalyps of in doemverhalen die een religieus karakter hebben en waarbij ze veranderingen aan de mensheid vragen die niet realistisch zijn. Als men nu al schuldgevoelens moet hebben omdat men op citytrip gaat met het vliegtuig, dan zijn we fout bezig. De mensheid moet vooruit gaan, economisch groeien en innoveren. Niet stilstaan en achteruitgaan en wachten op een apocalyps. Dat heeft absoluut geen toekomst. Ik zie hoezeer dat economisch doemdenken heel veel geesten vergiftigd heeft, zeker bij de jonge generatie. Het is aan ons om er een positief verhaal tegen te stellen."

'We're all gonna die' is het sfeertje dat ik nu in de straten zie

De Wever benadrukt dat er ook al veel gebeurd is. "Maar we moeten ook eerlijk zijn: we hebben nog niet de technologie om de grote oplossingen, zeker in de energietransitie, voorop te stellen, maar die komen er wel aan. En opnieuw: als je naar het verleden van de mensheid kijkt en hoe wij met brandstoffen zijn omgegaan, dan zie je hoe we voortdurend oplossingen hebben gevonden door oneindig nieuwe brandstoffen uit te vinden. Waarom zouden we dat de komende honderd jaar niet kunnen? Alles wijst erop dat het beste nog voor ons ligt en niet dat het beste achter ons ligt. Dat is het sfeertje dat ik nu in de straten zie: "We're all gonna die." Fysiek is dat natuurlijk waar, maar dat heeft een sectair karakter. Dit is niet de toekomst, we kunnen ons niet terugtrekken uit de vooruitgang door in schuldgevoel te gaan leven en de apocalyps af te wachten."

Antwoord van N-VA in mei?

Dat klimaat een belangrijk thema wordt bij de verkiezingen in mei staat buiten kijf. Het antwoord van N-VA is volgens De Wever "een economisch groeimodel, en geen economisch krimpmodel zoals in het groene verhaal". "Het groene verhaal is: 'laat ons krimpen', 'minder, minder, minder' en 'laat ons ons gedrag veranderen', maar ik denk niet dat de mensheid dat ooit zal doen. Je moet op innovatie vertrouwen en je mag ook geen enkel taboe hebben. Kernenergie is bijvoorbeeld onontbeerlijk als we de CO2-uitstoot moeten verminderen en de fossiele brandstoffen achterwege moeten laten. We gaan veel elektriciteit nodig hebben om de industriële processen en onze voertuigen aan te drijven. Kernenergie is het meest milieuvriendelijk om die te produceren. Allerlei opties uitsluiten op basis van fantasieën en zeggen dat we van wind en zon kunnen leven is niet realistisch."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen