AFP or licensors

Belgen in de prijzen op grootste stripfestival van Europa

Op het stripfestival van Angoulême, het grootste stripfestival van Europa, is de Vlaamse stripauteur Brecht Evens zaterdagavond in de prijzen gevallen. Hij won er de "speciale prijs van de jury", de op een na belangrijkste onderscheiding van de prijzenavond op het festival in de Franse stad. Ook de Waalse striptekenaar Julien Lambert mocht het podium op.

Brecht Evens, die woont en werkt in Parijs, kreeg de juryprijs voor zijn graphic novel "Het amusement". De juryprijs wordt uitgereikt "aan een boek waarop de jury bijzonder de aandacht van het publiek wenst te vestigen, omwille van zijn narratieve en grafische kwaliteiten, en de originaliteit van zijn uitwerking", zo geeft zijn Leuvense uitgeverij Oogachtend mee. Evens viel in 2011 al eens in de prijzen in Angoulême. Hij won toen de Prix de l'Audace voor "Ergens waar je niet wil zijn".

Nog in de officiële competitie won de Waal Julien Lambert de prijs Fauve Polar SNCF voor zijn strip "VilleVermine T1". De hoofdprijs van de avond, de Fauve d'Or voor het beste stripalbum, ging naar de Amerikaanse Emil Ferris voor "My favorite thing is monsters". Zij is nog maar de zesde vrouw die met de prijs gaat lopen sinds de start van het festival van Angoulême in 1974.

Eerder deze week had nog een vrouw, de Japanse Rumiko Takahashi, de grote prijs van het festival gewonnen. Die lauwert elk jaar een stripauteur voor zijn hele oeuvre. Takahash, nog maar de tweede vrouw die de grote prijs krijgt, verkocht wereldwijd meer dan 200 miljoen manga's.

Meest gelezen