Video player inladen...

Dodental na dambreuk in Brazilië stijgt: al zeker 34 doden en nog 200 vermisten

In de Braziliaanse stad Brumadinho is een dam bij een ertsmijn bezweken. De gebouwen van het mijnbedrijf werd bedolven door een stroom van water en modder. Al zeker 34 mensen zijn daarbij om het leven gekomen, maar nog zo'n 200 mensen zijn vermist en dus wordt gevreesd dat er nog meer dodelijke slachtoffers zijn. Vier jaar na een gelijkaardige ramp wordt de mijnstaat Minas Gerais opnieuw zwaar getroffen.  

De meeste slachtoffers zijn medewerkers van de ijzerertsmijn. Omdat het net middagpauze was zaten honderden medewerkers aan tafel in de kantine. Die werd samen met de kantoren van het mijnbedrijf volledig overspoeld door een bruine golf van modder en afvalwater. 

De brandweer sprak eerst van een tiental doden, maar later op de dag moest dat worden herzien naar meer dan 30. Op de mijnsite werkten op het ogenblik van de ramp 427 mensen. Ongeveer 280 zijn levend teruggevonden. Daarnaast zijn er mogelijk ook andere slachtoffers. De brandweer heeft het over 200 vermisten. Romeu Zema, de gouverneur van de staat Minas Gerais, vreest dat slechts een klein aantal vermisten levend zal worden gevonden. Reddingswerkers hebben het moeilijk, omdat de wegen in de buurt ook weggespoeld zijn.

(lees verder onder de video)

Een tragedie, veel groter dan die van Mariana vier jaar geleden 

CEO Schvartsman, mijnbedrijf VALE
Video player inladen...

Zelfde staat, zelfde bedrijf

De ramp deed zich voor in ten zuiden van Belo Horizonte, in de mijnstaat Minas Gerais ("Algemene Mijnen") in het zuidoosten van Brazilië. Het is niet de eerste keer dat de streek door een dambreuk wordt getroffen. De "ramp van Mariana" ligt nog vers in het geheugen. 

In 2015 brak een dam bij een mijn, afvalwater en modder overspoelden een groot gebied. Er waren 19 slachtoffers, daarnaast was het een gigantische milieuramp. Tweehonderdvijftigduizend Brazilianen zaten zonder drinkbaar water, 60 miljoen liter vervuild water stroomde door de rivieren de oceaan in. De grootste milieuramp ooit voor Brazilië. 

Xinhua News Agency

Net als in 2015 gaat het ook nu om een mijn die in handen is van de grote Braziliaanse mijngroep Vale. De aandelen van de groep kregen meteen een klap van 8 procent op de beurs van New York. "Deze keer is het op menselijk vlak een veel grotere ramp dan in 2015" liet CEO Schvartsman al weten. "Maar voor het milieu lijkt de schade aanzienlijk minder groot." Een VN-rapport na de dijkbreuk van 2015 had het over giftig slib, dat grote hoeveelheden zware metalen bevatte. Mogelijk zou dat deze keer minder erg zijn: op de website van Vale staat dat het mijnafval vooral zand en water bevat.

Milieu-organisaties en ngo's zijn kritisch voor de veiligheid in de Braziliaanse mijnen. Greenpeace heeft het over "niet geleerde lessen" na de vorige ramp. Gewezen milieuminister Marina Silva wijst met een beschuldigende vinger naar zowel de regering als de mijnmaatschappijen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zal het getroffen gebied vandaag per helikopter bezoeken. De nieuwe president wil de economie nieuw leven inblazen, één van de pistes was de mijnindustrie minder strenge normen op te leggen. Het is dus lang niet zeker dat er deze keer wél lessen zullen worden getrokken. Duizenden gezinnen in de streek leven van de mijnen, ze sluiten is geen optie.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen