Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Graf van ontdekkingsreiziger en kaartenmaker Matthew Flinders is ontdekt in Londens treinstation

Bij werkzaamheden in het Londense trein- en metrostation Euston is de kist ontdekt van kapitein Matthew Flinders, een van de belangrijkste ontdekkingsreizigers in Australië. Flinders en zijn kat Trim hebben samen nogal wat avonturen beleefd en werden beiden beloond met standbeelden.

Dat Flinders in het Londense station Euston begraven was, was al bekend, maar waar precies, was al sinds de 19e eeuw een raadsel. Bij werken in Euston zijn nu duizenden kisten opgegraven, de meesten zonder naamplaatje. De kist van Flinders werd echter ontdekt met een loden naamplaat en dus was de identificatie gemakkelijk.

Flinders zal nu in de buurt samen met andere opgegraven lichamen herbegraven worden. In Euston is er al enkele jaren geleden een standbeeld voor Flinders en zijn kat Trim opgericht. Ook in Australië zijn tal van beelden opgericht en zijn plaatsen naar hem genoemd, onder meer Flinders Island nabij Tasmanië in het zuiden van Australië.

De carrière van Flinders begon toen hij als jongen het boek "Robinson Crusoe" las. Zijn zucht naar avontuur deed hem dienst nemen in de Britse Royal Navy. Hij diende onder meer onder William Bligh, de beruchte kapitein wiens schip "Bounty" op een eerdere reis in de Stille Oceaan het toneel was van de beroemde muiterij. Flinders was daar niet bij betrokken, maar zou zijn eigen avontuurlijke leven leiden. (Zie verder onder de kaart).

Bron: Summerdrought

Een man, een kat en een missie

Toen Flinders in Sydney aankwam, was de Britse strafkolonie in Australië pas enkele jaren oud. Samen met zijn vriend, de scheepsarts George Bass, ondernam Flinders lange zeiltochten in een open sloep waarbij hij de zuidoostkust van Australië in kaart bracht. In 1798 zeilden Flinders en Bass nog eens rond het eiland Tasmanië.   

Tussen 1801 en 1803 maakte Flinders als kapitein nog twee grote reizen en bracht hij zo goed als de hele kustlijn van Australië in kaart. Op zijn reizen werd hij steevast vergezeld van de scheepskat Trim, die op zich een legende werd. Beiden overleefden een schipbreuk nabij het Great Barrier Reef. Flinders gebruikte ook steevast de naam Australië voor het grote continent, al was hij niet de eerste.

Op zijn terugtocht naar Engeland werd Flinders op Mauritius gevangen genomen door de Fransen. Pas in 1810 werd hij vrijgelaten. Trim was intussen op Mauritius verdwenen en wellicht opgegeten door hongerige slaven. Na zijn terugkeer in Engeland gaf de zieke Flinders zijn boek "A voyage to Terra Australis" uit, waarna hij kort daarop overleed.

Daar hield het echter niet bij op. Zo leidde zijn neef John Franklin in 1847 de beruchte en gedoemde expeditie om de Noordwest Passage naar de Stille Oceaan ten noorden van Canada te onderzoeken. Beide schepen verdwenen echter en de bemanning overleed aan koude. De kleinzoon van Flinders, William Flinders Petrie, werd een van de meest bekende egyptologen.

Foto: OSX.

Meest gelezen