Groen vist Stijn Bex en Tinne Van der Straeten op voor verkiezingen van 26 mei

De bekendmaking van de lijsttrekkers bij Groen bracht enkele verrassingen met zich mee. De Vilvoordse deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors zal de Kamerlijst trekken in Vlaams-Brabant, terwijl Barbara Creemers bovenaan de Limburgse Kamerlijst komt. Eerder werd Hind Salhane nog getipt voor die plaats. In Brussel duikt voormalig Kamerlid Stijn Bex op als Vlaams lijsttrekker en Tinne Van der Straeten staat op de federale lijst in de hoofdstad.

De leden van Groen stemden zaterdag in alle provincies over de "strategische plaatsen" op de lijsten voor de verkiezingen van 26 mei. In Antwerpen stonden Meyrem Almaci (Vlaams) en Kristof Calvo (federaal) buiten kijf, Oost-Vlaamse certitudes zijn Bjorn Rzoska (Vlaams) en Stefaan Van Hecke (federaal).

Intussen bevestigden de leden in West-Vlaanderen ondervoorzitter Jeremie Vaneeckhout (Vlaams) als tweede lijsttrekker naast Wouter De Vriendt (federaal). In Limburg krijgt Johan Danen (Vlaams) nu dus Creemers als federale evenknie. Vlaams Parlementslid An Moerenhout trekt de Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant.

In Brussel trekt Elke Van den Brandt de lijst voor het Brussels gewest. De Vlaamse lijst wordt getrokken door Stijn Bex, voormalig Kamerlid (voor het toenmalige Spirit) en ex-Leuvens gemeenteraadslid. Nog in Brussel keert Tinne Van der Straeten terug in de nationale politiek. Zij krijgt de derde plaats op de gezamenlijke federale lijst van Groen en Ecolo in Brussel.
     
Vorige week beslisten de Groen-leden al dat Petra De Sutter de lijst trekt voor Europa. Europarlementslid Bart Staes staat op de tweede plaats. Michel Bauwens duwt de lijst.

Meest gelezen