De klimaatspijbelaars kregen donderdag het gezelschap van 50-plussers.
GroenPlus (Facebook)

Naast de klimaatjongeren zijn er ook de "Grootouders voor het klimaat": "De sense of urgency is er nu" 

Tussen de 35.000 betogende klimaatjongeren van afgelopen donderdag stonden er ook 50-plussers. Het ging om een afvaardiging van de "Grootouders voor het klimaat". Een gloednieuw initiatief? "Nee, we zijn al een tijdje bezig om een burgerbeweging op te richten die een leefbare wereld voor onze kleinkinderen wil verzekeren", legt co-voorzitter Bernard Hubeau in "De ochtend" uit. 

De beweging bestond al bij GroenPlus, de ouderenbeweging van de partij Groen. De organisatie werkte tot nu toe informeel, maar wil voortaan als officiële politiek onafhankelijke beweging door het leven. "We zagen in het buitenland, en ook in Franstalig België, bewegingen met een gelijkaardige doelstelligen. Gisteren hebben we dan een burgerbeweging gesticht. We willen de klimaatacties ondersteunen en zelf actief een agenda uitvoeren", aldus Hubeau.

De oudere generatie heeft voortgedobberd op het naoorlogse klimaat van het "vooruitgangsoptimisme"

Maar vanwaar komt de motivatie? Uit een soort van schuldgevoel tegenover de huidige en komende generaties? "Schuld is een groot woord", zegt Hubeau.

"Ik spreek liever over verantwoordelijkheid. Onze generatie heeft voortgedobberd op het naoorlogse klimaat van het "vooruitgangsoptimisme", met andere woorden alles was mogelijk. We hebben misschien te weinig stilgestaan bij de gevolgen van die leefstijl. Ik vergelijk het al eens met het asbestverhaal: járen is daarmee onzorgvuldig omgesprongen. (denkt na) De stand van de wetenschappelijke kennis over het klimaat is pas recent op de agenda gekomen. Dan is iedereen wakker geschoten. Er is nu een sense of urgency. Bij de samenleving is de sense er, maar bij de politiek ontbreekt die nog echt. De politiek botst een beetje op haar eigen grenzen:  wat hoe pak je klimaat aan? Dat is internationaal." 

(scroll verder onder de archieffoto van Bernard Hubeau)

Hubeau stelt dat jongeren en ouderen vinden dat er onmiddellijk actie moeten komen, of het is te laat. "Elke dag dat er niet wordt ingegrepen, is een kleine ramp voor de aangename leefwereld die we zouden willen behouden. We blijven aandacht vragen, zeker naar de verkiezingen toe. We hebben het idee, na het formuleren van een soort handvest, om BV's of "vips" ambassadeurs te laten worden voor het klimaat en dat om snelle maatregelen te nemen." Hubeau benadrukt daarbij dat de maatregelen sociaalrechtvaardig moeten zijn.

Luister hier naar het gesprek met Bernard Hubeau in "De ochtend":

Meest gelezen