Sadak souici

Kunstwerk van Banksy op deur van Bataclan in Parijs gestolen

In concertzaal Bataclan in Parijs, waar in 2015 bij een aanslagen 89 mensen om het leven kwamen, is een kunstwerk van Banksy gestolen. Dat hebben de uitbaters van de zaal op Twitter gemeld. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag en staat symbolisch op een achterdeur van de concertzaal geschilderd, aan de straatkant.

"Er is ons iets diep mensonwaardigs overkomen, dan onze geesten beroert. Het werk van Banksy, een symbool van herdenking dat iedereen toebehoort: burgers, Parijzenaars, wereldburgers, is ons ontnomen", zo staat te lezen op de Twitteraccount van de Bataclan, bij een foto van het verdwenen kunstwerk.

"Banksy heeft ons dit werk geschonken, en het was met een duidelijke reden op de deur van de nooduitgang van onze zaal aangebracht: het was zijn eigen keuze als straatartiest, en hiermee werd zijn werk een teken van eerbetoon en steun. Want de essentie van street art is dat een kunstwerk in zijn specifieke omgeving tot leven komt. En wij zijn ervan overtuigd dat dit werk enkel op deze symbolische plek betekenis heeft", aldus Bataclan. "Dat is ook de reden waarom we deze Banksy vrij wilden laten zien, op straat, toegankelijk voor iedereen."

(lees voort onder de tweet)

Het verdwenen Banksywerk beeldt iemand af in witte verf, met een kap op het hoofd, die triest naar beneden kijkt. De afbeelding werd nog maar recent ontdekt: in de zomer van 2018 merkte iemand de afbeelding op in de passage Saint-Pierre Amelot, aan een van de nooduitgangen van de Bataclan. Een heel symbolische plek, want via die specifieke deur zijn verschillende concertgangers kunnen ontsnappen, toen tijdens het concert van Eagles of Death Metal op 13 november 2015 een aanslag werd gepleegd in de Bataclan.

Omdat de schildering duidelijk in Banksy-stijl gemaakt is, wordt het werk aan de raadselachtige straatkunstenaar toegeschreven. Op de dag dat deze prent werd ontdekt, doken er ook andere kunstwerken op in dezelfde stijl.

Hoe het werk precies is verdwenen, is onduidelijk. Er loopt een onderzoek naar de diefstal. Volgens de Franse nieuwswebsite LCI, die een bron dichtbij het onderzoek citeert, hebben "dieven met bivakmutsen, gewapend met een slijpschijf, het werk in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen en het in een vrachtwagen geladen".

Meest gelezen