Parket vraagt berisping voor minderjarige die betrokken was bij dood 14-jarige

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vrijdagnamiddag een berisping gevraagd voor J., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant, in 2012. Dat vernam Belga van bronnen nabij het dossier. De jongen, die net meerderjarig is geworden, werd verdacht van onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg, opzettelijke slagen en verwondingen en aanranding van de eerbaarheid maar heeft volgens het openbaar ministerie zoveel jaar na de feiten zijn leven gebeterd. De familie van Priscilla had het alvast moeilijk om die vordering te aanvaarden.

De 14-jarige Priscilla Sergeant werd op 20 juli 2012 dood aangetroffen in een veld in Dworp. Een kleine maand later, op 16 augustus, werden drie verdachten opgepakt: de 46-jarige Johan D.V., de toen 12-jarige J. en de toen 16-jarige A. Die drie hadden het meisje urenlang gepest in de woning van D.V. en hadden nadien het lijk verborgen. D.V. werd aangehouden en de twee minderjarigen werden door de jeugdrechter geplaatst, A. eerst in Everberg en vervolgens in Mol, en J. in Ruiselede.

In het najaar van 2013 werden beide jongeren overgeplaatst naar een begeleidingstehuis terwijl Johan D.V. in februari 2013 al vrijkwam na een procedurefout.

Het gerechtelijk onderzoek sleepte sindsdien aan, hoewel de wetsgeneesheer al in januari 2013 zijn eindverslag had neergelegd waarin geconcludeerd werd dat Priscilla waarschijnlijk door asfyxie om het leven was gekomen.

Pas in juni 2016 werd het gerechtelijk onderzoek afgesloten, waarna de onderzoeksrechter J. en A. naar de jeugdrechtbank doorverwees. Daar werd het dossier vrijdag voor J. achter gesloten deuren behandeld, waarbij het parket voor de jongeman een berisping vorderde.

"Dat de feiten al zo oud zijn, heeft daarbij zeker een rol gespeeld", klinkt het. "Bovendien is hij sindsdien nooit meer in aanraking gekomen met het gerecht en heeft hij zijn leven min of meer op de rails gekregen. Hij heeft ook jaren in een jeugdinstelling en in een begeleidingstehuis gezeten, het is dus niet dat hij geen enkel gevolg van zijn daden heeft ondervonden."

Bij de familie van Priscilla viel de vordering alvast in minder goede aarde. "Ze begrijpen wel dat er weinig andere mogelijkheden zijn maar ze hebben het er zeer moeilijk mee", klinkt het bij hen. "Dat deze jongeman wegkomt met een berisping voor de dood van een 14-jarig meisje, blijft zeer moeilijk te accepteren."

Meest gelezen