2019 Getty Images

Er is een soort ademruimte gecreëerd, maar men staat even ver als bij het begin van de shutdown: nergens

"Er is een soort ademruimte gecreëerd." Zo verklaart onze correspondent Björn Soenens vanuit de Verenigde Staten het (tijdelijke) einde van de shutdown die de VS en dan vooral de overheidsdiensten op slot hielden. "De crisis was zo groot geworden, met zulke grote gevolgen dat niemand het nog langer kon aanzien." Maar echte stappen vooruit zijn er niet gezet. "We staan even ver als 22 december (de eerste dag van de shutdown nvdr.): nergens. Er is géén muur en géén begroting."

De shutdown in de Verenigde Staten is voorbij. Voorlopig althans. Plots was er gisteren een mededeling van de Amerikaanse president Donald Trump: hij was bereid om een begroting voor drie weken goed te keuren, zonder geld voor "zijn" muur aan de grens met Mexico.  De shutdown was er namelijk gekomen omdat de Democraten en de Republikeinen het niet eens raakten over de begroting en dan vooral omdat Trump geld wilde voor een grensmuur. De shutdown is nu tijdelijk van de baan, maar deze shutdown gaat alvast de geschiedenis in als de langste uit de geschiedenis van de VS. 

(lees verder onder de video van de mededeling van Trump gisteravond)

Video player inladen...

Er is dus een akkoord, maar een voorlopig akkoord. "Het is een soort ademruimte die gecreëerd is", zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit de VS. "De crisis was zo groot geworden met zulke grote gevolgen dat niemand het nog langer kon aanzien. Er was protest in Republikeinse rangen, het vliegverkeer kwam steeds meer in het gedrang en er waren meer en meer ambtenaren die thuisbleven. De chaos was bijna compleet en de shutdown was heel onpopulair. Zo waren op televisie ook beelden te zien van federale ambtenaren die je zag aanschuiven bij de voedselbanken (door de shutdown werden ze niet uitbetaald nvdr.). De schuld kwam ook meer en meer de richting uit van Trump en de Republikeinen."

Er moest dus wel een einde komen aan 35 dagen shutdown. Maar zijn er nu stappen vooruitgezet? "We staan even ver als op 22 december, het begin van de shutdown: nergens. Er is géén muur en géén begroting."

Winnaars en verliezers

Zijn er dan winnaars en verliezers in dit verhaal? "Voorzitter van het Huis en Democrate Nancy Pelosi en de leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer zijn de grote politieke overwinnaars, maar voor de rest kan je er geen winnaars of verliezers bij bedenken. Zoals gezegd: de Amerikaanse bevolking heeft hieronder geleden. Een op de vijf Amerikanen zegt dat hij of zij getroffen is door de shutdown, dat wil zeggen: 60 miljoen Amerikanen. Trump verliest hier grandioos. Insiders noemen het een complete misrekening: een van de grootste blunders uit zijn presidentschap. Ook zijn rechtse medestanders fulmineren nu tegen hem. De rechtse columniste Ann Coulter zei: "Vanaf vandaag is wijlen George H.W. Bush niet langer het grootste watje als president." Dat is toch wel vernietigend. Chuck Schumer deed er nog een schep bovenop bij die emmer van vernedering en zei: "Hopelijk heeft de president zijn les geleerd, de Democraten willen geen muur en Nancy Pelosi is niet te onderschatten."

"In de Rozentuin bij het Witte Huis zei Trump gisteren dat hij nog altijd een muur wil, maar die muur klinkt steeds minder "muur-achtig". Het gaat nu over een smartwall, over drones en over bescherming van bestaande grensovergangen. "We hoeven geen betonnen muur langs tweeduizend kilometer grens", zei hij. Je voelt daar ook al een opening. Maar tegelijkertijd sprak hij ook krasse taal. Zo zei hij dat hij op een of andere manier een muur moet hebben, of dat er anders over drie weken een nieuwe shutdown komt. En hij zei ook dat hij nog altijd de noodtoestand kan uitroepen om zo geld vrij te maken voor een grensafsluiting.

Trump zei gisteren dat hij nog altijd een muur wil, maar die muur klinkt steeds minder "muur-achtig"

Maar kan de shutdown effectief opnieuw beginnen, na deze drie weken van ademruimte? "Het zou kunnen maar waar leidt dat toe? Het heeft nu nergens toe geleid. De Democraten zeggen nog steeds: "Geen muur voor ons". Ze zeggen ook dat ze bereid zijn tot veel, zelfs tot een bedrag even groot als de president voorstelt (5,7 miljard dollar) om de grens beter te beveiligen. Als iedereen een beetje slim is en de president stapt af van het woord "muur" en zijn symbolische eis daarrond, dan kan er misschien een echte hervorming van de immigratie komen, dan kan er misschien een regeling getroffen worden voor allerhande immigratie-issues die al lang liggen te etteren. Dan kan men eindelijk aan de Amerikaanse bevolking tonen dat de shutdown nog ergens toe geleid heeft. Indien dat niet het geval is, dan blijft het een van de grootste schandvlekken in de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten."

Normaal gezien zou Trump volgende week zijn State of the Union geven in het Congres, zijn beleidsverklaring. "De meeste bronnen in het Witte Huis zeggen dat het niet voor dinsdag zal zijn. Daar is de tijd nu niet rijp voor, de crisis is nog volop bezig. Men zal zeker een week uitstel vragen en men zal zien hoe het "klimaat" is om de State of the Union te houden. Maar misschien moet men wachten tot 15 februari (na de drie weken ademruimte), dan is er misschien een oplossing voor heel veel zaken."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen