Video player inladen...

Reddingswerkers vinden Spaanse peuter Julen dood terug in illegale waterput: wat volgt er nu?

Spaanse reddingswerkers hebben omstreeks 1.25 uur vannacht het lichaam van Julen Rosello Garcia (2) teruggevonden. De peuter viel bijna twee weken geleden tijdens een uitstapje in een waterput, waarop een grote reddingsactie op touw werd gezet die heel Spanje in de ban hield. De graafwerken naar het jongetje sleepten echter aan door de aartsmoeilijke omstandigheden waarin er moest gewerkt worden. Nu volgt een autopsie en zal Spanje het probleem van de (1 miljoen) illegale waterputten moeten aanpakken.

Op zondag 13 januari was Julen in een illegale waterput gevallen van nauwelijks 30 centimeter breed en naar schatting 110 meter diep. Het jongetje was op een picknick even aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt.

Er moest een schacht verticaal naast de put gegraven worden en een gang horizontaal om tot bij het kind te geraken. Honderden reddingswerkers sloegen de handen in elkaar om Julen te redden, maar de weersomstandigheden en het onherbergzame gebied in Malaga speelden hen enorm veel parten. Zo werd er eigenlijk vorig weekend al verwacht de peuter te bereiken.

AFP or licensors

Er waren eerst logistieke problemen met het tonnen zware reddingsmateriaal dat de berg eerst niet op raakte (en gedemonteerd moest worden), harde granieten steenlagen veroorzaakten enorme vertragingen en door de fikse regenval loerde het gevaar van aardverschuivingen constant om de hoek.

Toen de verticale schacht er eindelijk was, moesten ervaren mijnwerkers -speciaal overgevlogen uit Asturië- in een kooi afdalen en een horizontale tunnel van 4 meter graven met de hand. Om de laatste meters te overbruggen moesten die echter onverwacht een beroep doen op explosieven om harde stukken steen op te blazen. 

De lange tijd die verstreek tussen de val en het bereiken van de locatie waar Julen zich in de grond bevond, deed de hoop om hem levend terug te vinden gaandeweg slinken. De peuter zat bijna twee weken vast zonder eten en drinken, en was mogelijk ook gewond. Bovendien was er door zijn val puin meegesleurd waardoor hij al in een luchtbel zou moeten terechtgekomen zijn om met zuurstof te kunnen overleven. 

Video player inladen...

Dubbel drama voor het gezin

Een uur nadat zijn lichaam was ontdekt, maakten de Spaanse autoriteiten het droevige nieuws bekend. Julens ouders werden als eerste op de hoogte gebracht. De media hadden al een vermoeden toen politiewagens naar hun verblijf reden.

De ouders kampeerden twee weken lang in de omgeving van de put en kregen steun van de inwoners van het bergdorpje die onder meer wakes hielden. Voor het gezin Rosello Garcia is het het tweede drama op rij: in 2017 verloren ze hun ander zoontje ook al. Oliver stierf aan hartfalen tijdens een wandeling op het strand.  

Hoe moet het nu verder?

Met de vondst van Julen is het verhaal nog niet op zijn einde. Er loopt sinds enkele dagen een gerechtelijk onderzoek, dat vertelt onze correspondent Sven Tuytens in "De ochtend". "Dat onderzoek moet uitmaken wat er is gebeurd. Het is voorlopig te vroeg om te weten wanneer de peuter juist gestorven is (door de val, door een gebrek aan zuurstof en/of door ontbering, nvdr.). De wetsdokters zullen binnen een paar uur of een paar dagen duidelijkheid brengen." 

Het voorval zet alvast het probleem van de illegale waterputten op de agenda in Spanje. "Volgens het ministerie van Landbouw zouden er in het hele land meer dan 1 miljoen illegale waterputten zijn. Het is wel niet bekend hoeveel van die putten verlaten zijn en dus een gevaar vormen voor de bevolking. De wetgeving op waterputten gaat moeten verstrengd worden in de toekomst. Op dit verhaal zullen sancties volgen", weet Tuytens.  

Beluister hier het gesprek met Sven Tuytens op Radio 1:

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen