"Je blijft ernaar kijken": eeuwenoud schilderij ontdekt achter valse wand in kantoorgebouw in Parijs

Achter een valse muur in een kantoorgebouw in Parijs is een eeuwenoude kunstschat ontdekt. Modehuis Oscar de la Renta, die het pand verbouwt om er een nieuwe winkel te openen, heeft er een gigantisch olieverfschilderij aangetroffen. Van wie het metershoge schilderij is, en waarom het op die plek verborgen zit, is nog onduidelijk.

Het schilderij werd ontdekt in een gebouw aan de Rue de Marignan, dat dateert uit de 19e eeuw. Modehuis Oscar de la Renta laat er het hele interieur strippen, om in het voormalige verzekeringspand een nieuwe winkel onder te brengen. 

"Tijdens die renovatiewerken in Parijs hebben we een onwaarschijnlijke ontdekking gedaan: een olieverfschilderij uit de 17e eeuw zat er verborgen achter een muur", zo vertelt het modemerk op zijn Instagramaccount, bij een foto van het werk. "Een heel toevallige les in kunstgeschiedenis, is dit. Dit meesterwerk wordt het hart van deze winkel."

(lees voort onder de Instagrampost)

Als je in oude kastelen werkt in Italië, vind je wel eens iets, maar in een appartement of winkel? Zelden.

Nathalie Ryan, architect

Alex Bolon, CEO van Oscar de la Renta, kreeg deze zomer al te horen dat het renovatieteam een opvallende ontdekking had gedaan in het pand. Omdat zijn architect via de telefoon geen details wil prijsgeven, reist hij zelf naar Parijs. Daar ziet hij dat in het historische pand niet enkel een antiek houten plafond was geïntegreerd, maar ook een metersgroot schilderij. Waarom het daar ooit verborgen werd, is onduidelijk, al kan het daar in principe verstopt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Als je in oude kastelen werkt in Italië, vind je wel eens iets, meestal een verborgen haard of een fresco", zo vertelt architect Nathalie Ryan aan The New York Times. "Maar in een appartement? Of een winkel?" Ook de interieurontwerper heeft naar eigen zeggen nog nooit zoiets meegemaakt. "Ik bleef er gewoon naar kijken. Dit is een zeldzame en buitengewone ontdekking, omwille van de historische en esthetische waarde van het doek, en de opvallende grootte."

Het schilderij wordt voorlopig niet verplaatst, maar ter plekke gerestaureerd. Modehuis Oscar de la Renta gooit de inrichting van zijn winkel daarvoor helemaal om.  "Voor dit doek gaan we geen rek met jurken opstellen", klinkt het. De nieuwe Oscar de la Renta-winkel - mét schilderij -  zou in de loop van het voorjaar zijn deuren moeten openen, al lopen de verbouwingen door deze ontdekking vertraging op.