Kritiek op groepsaankoop elektrische wagens: "Deze prijs kan ook elders en niet iedereen zal premie ontvangen"

De groepsaankoop voor elektrische wagens is pas een week geleden gelanceerd en er hebben zich al bijna 2.000 mensen geregistreerd. De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, uit in Het Laatste Nieuws verschillende bedenkingen. Hij verwacht veel klachten.

Een week geleden lanceerde de Vlaamse overheid een groepsaankoop voor elektrische wagens omdat ze groene mobiliteit wil aanmoedigen. De overheid wil tegen 2020 het aandeel van elektrische wagens op 7,5 procent krijgen.

 Na een week hebben zich al 1.926 mensen geregistreerd als geïnteresseerde op de site van de groepsaankoop. Veel meer dan Bobex, het bedrijf dat de aankoop uitvoert op vraag van de Vlaamse overheid, had verwacht.

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, zegt dat hij nu al mails krijgt met opmerkingen. "Mensen verwachten dat je via een groepsaankoop de beste prijs krijgt, maar deze prijs kun je elders ook krijgen. Zonder groepsaankoop."

Premie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid geeft ook een premie van 3.500 of 4.000 euro (afhankelijk van het type wagen) voor de aankoop van een elektrische auto. Dat staat los van deze groepsaankoop. Het budget voor heel 2019 bedraagt ruim 11 miljoen euro.

De ombudsman wijst erop dat er dus eigenlijk maar premies zijn voor 2.500 tot 3.000 wagens. "En nu, na een week,  hebben zich al bijna 2.000 geïnteresseerden gemeld. De kans is groot dat een deel van de kopers de premie niet zal krijgen, of dat de premie verlaagd zal moeten worden."

De premie is ook niet voor iedereen. "Wie de auto inschrijft op zijn zaak, krijgt de premie niet." Dat staat ook zo op de site van de groepsaankoop, weliswaar in de kleinere letters onderaan.

"In de communicatie over deze groepsaankoop wordt er te veel gedaan alsof iedereen deze premie zal krijgen. Dat is niet zo. Vanaf het najaar, na de verwerkingsperiode, verwacht ik de eerste klachten over geweigerde premies. De Vlaamse overheid moet dit soort dingen niet doen. Schoenmaker, blijf bij je leest", aldus nog Bart Weekers.

"Het zal zo'n vaart niet lopen"

De verantwoordelijke minister, Lydia Peeters, denkt niet dat er echt een stormloop zal komen op de elektrische wagen en de bijhorende premie.

"Er zijn tot nu toe al 500 aanvragen geweigerd. Omdat de aanvraag niet correct was ingevuld, omdat de koper in het buitenland woont, omdat de aanvrager nog niet meerderjarig was enzovoort", klinkt het op haar kabinet.

Het kabinet Peeters wijst er ook op dat niet elke geïnteresseerde ook echt zal overgaan tot een aankoop. Hoe dan ook is het niet de bedoeling het budget van 11 miljoen euro dat dit jaar beschikbaar is voor de premie, te verhogen.  

En wat als de vraag toch groter is dan het aanbod? "Dan zullen we op dat moment maatregelen", zegt minister Peeters.  Eén mogelijkheid is in theorie dat de premie in de loop van het jaar dan verlaagd wordt, maar daar wil Peeters nu nog geen uitspraken over doen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen