Chinook helikopter

VS sturen troepen en materieel via Zeebrugge en Antwerpen naar Oost-Europa

Volgende week stuurt het Amerikaanse leger meer dan 80 helikopters en 1.900 militairen via de haven van Zeebrugge naar de oostflank van de Navo. Dat heeft Belga uit betrouwbare Amerikaanse militaire bron vernomen. Via de haven van Antwerpen passeert al sinds begin deze week een brigade met pantservoertuigen.

De helikopters van diverse types (AH-64 Apache, CH-47 Chinook, UH-60L en M Blackhawk) zijn van de First Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division uit Fort Riley in Kansas. Ze arriveren op 29 januari in Zeebrugge om dan via de basis Chièvres (tussen Bergen en Ath) naar Duitsland en uiteindelijk Oost-Europa te trekken.

Deze troepen lossen de Fourth Combat Aviation Brigade, 4th Infantry Division van Fort Carson, Colorado, af die negen maanden in Europa heeft verbleven in het kader van de operatie Atlantic Resolve.

Tegelijk zullen ook 3.500 militairen van de First Armored Brigade Combat Team, 1st Infantry Division van Fort Riley, Kansas en 3.500 voertuigen via Antwerpen transiteren naar Oost-Europa.

Operatie Atlantic Resolve is een louter Amerikaanse aangelegenheid die startte in 2016. Ze versterkt de Amerikaanse aanwezigheid in het oosten van Europa en moet Rusland ervan weerhouden om met de VS geallieerde landen binnen te vallen. Dit bleek niet overbodig, nadat de Russen het Oekraïense deel van de Krim in de lente van 2014 annexeerden.

Meest gelezen