Vicepremier De Croo: "Geen  samenwerking met Congo tot president Tshisekedi zijn beloftes inlost"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo (Open VLD) wil de banden met Congo niet aanhalen voor president Tshisekedi zijn verkiezingsbeloftes inlost. "We blijven sceptisch" zegt de Croo in "De ochtend" op radio 1.  

België heeft al een officiële mededeling gestuurd naar de nieuwe president. Premier Charles Michel (MR) wenst de nieuwe president geluk bij zijn taak om de wil van het Congolese volk uit te voeren. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders Tshisekedi ook al "geluk gewenst". Die uitspraak is volgens vicepremier De Croo verkeerd geïnterpreteerd. België blijft volgens hem twijfelen aan het resultaat van de verkiezingen en wil daarom Tshisekedi niet feliciteren met de overwinning die omstreden is. 

Wij feliciteren hem niet maar we wensen dat hij probeert de levensomstandigheden van de Congolezen te verbeteren en dat hij daar veel daadkracht in toont.

Alexander De Croo, vicepremier

Soevereiniteit

Minister De Croo zegt dat België het meest van alle landen zijn nek heeft uitgestoken om klaarheid te eisen over de uitslag van de verkiezingen. Hij geeft ook aan dat hij liever een echte democratie had zien ontluiken in Congo, want dat is wat de bevolking wil. Maar volgens hem is Congo een soeverein land. "Ik doe niet aan ontwikkelingssamenwerking met een opgestoken vingertje over wat je wel of niet moet doen".  

Voorlopig kijkt De Croo de kat uit de boom en neemt hij geen enkel initiatief. Als president Tshisekedi werk maakt van de rechtsstaat, als hij onder de vleugels van oud-president Kabila kan uitkomen, dan zal België herbekijken of het opnieuw een partner kan worden van Congo. Voorlopig blijven de sancties tegen een aantal politici gehandhaafd en worden de ontwikkelingsprojecten niet opnieuw opgestart.

Luister hieronder naar het volledige interview op radio 1.

Meest gelezen