Berchems districtraadslid Erkan Öztürk ruilt SP.A voor Groen

Verrassing in Antwerpen bij de voorstelling van de Vlaamse lijst van Groen: op plaats 6 prijkt er de naam van Erkan Öztürk. Hij maakt de overstap van SP.A, naar eigen zeggen omdat hij zich vervreemd voelt van de partij. Vooral de keuze van de socialisten om in Antwerpen in zee te gaan met de N-VA van burgemeester Bart De Wever, gaf de doorslag, zegt Öztürk.

"Ik voel me sinds de verkiezingen van oktober volledig vervreemd van de partij, of beter van de huidige bestuurders van de partij", aldus het Berchems districtraadslid (waar SP.A en Groen samen naar de kiezer trokken, red.). "Deze vervreemding heeft ertoe geleid dat ik heb beslist om mijn partijkaart in te leveren en de partij te verlaten."

Öztürk verwijst uitdrukkelijk naar de samenwerking van de socialisten met N-VA in Antwerpen, waar er een zogenoemde Bourgondische coalitie tot stand kwam, met ook Open VLD. "Die beslissing legde voor mij op een pijnlijke manier bloot wat al langer fout gaat binnen de partij: een schrijnend gebrek aan leiderschap en visie", luidt het. Koste wat het kost meebesturen primeerde er volgens hem op inhoudelijke accenten. "Inhoudelijk werd in het bestuursakkoord amper iets binnengehaald waarop sociaaldemocraten trots kunnen zijn."

"Met veel engagement en geloof in de partij heb ik de voorbije zes jaar (en de jaren ervoor als jong-socialist) hard gewerkt om een sociale, inclusieve visie en standpunten te verdedigen", zegt Öztürk nog. Maar door de gebeurtenissen van de laatste maanden kan hij naar eigen zeggen zijn engagement niet meer volhouden binnen SP.A, waarop hij voor Groen heeft gekozen.

Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws reageerde bij Gazet van Antwerpen teleurgesteld op het vertrek van Öztürk. "Hij is één van onze jonge mensen die we veel kansen hebben gegeven", aldus Meeuws. "Als hij zegt dat sp.a na de verkiezingen veranderd is, kan ik dat alleen maar ontkennen natuurlijk. Wij zijn de sociale partij bij uitstek, op dat vlak hebben wij niets te leren van Groen. We hebben die sociale punten ook in het bestuursakkoord gekregen."

Meest gelezen