Video player inladen...

Dambreuk in Brazilië: zeker 60 doden, zo'n 300 vermisten, weinig kans op overlevenden

Het dodental na de dambreuk in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais is opgelopen tot zeker 60. Volgens de overheid zijn nog zo'n 300 mensen vermist, maar de kans dat er nog overlevenden gevonden worden, is bijzonder klein. De omstandigheden waarin gewerkt wordt, zijn "zeer moeilijk en zeer gevaarlijk".

Vrijdag bezweek een dam bij een ijzermijn in de buurt van de stad Brumadinho in Minas Gerais, in het zuidoosten van Brazilië. In een mum van tijd verspreidde zich een enorme stroom modder en mijnafval. De ravage is enorm, zowel bij de mijn als in de ruime omgeving.

Reddingswerkers moeten steeds meer lichamen bergen. Er zijn nu al zeker 60 doden geteld, maar dat aantal zal oplopen. Zo'n 300 mensen zijn nog vermist, de kans is klein dat zij nog levend teruggevonden worden. "Dat is helaas zeer onwaarschijnlijk", zei een woordvoerder van de brandweer aan televisiezender Globo News. Vandaag vonden reddingswerkers een bus onder de moddermassa. Of er nog mensen in zaten, is voorlopig onduidelijk.

De Braziliaanse reddingsdiensten kregen de steun van 136 Israëlische soldaten. Zij hebben apparatuur bij om gsm-signalen te signaleren in de modder. De leider van de Israëlische missie noemt de omstandigheden waarin gewerkt wordt "zeer moeilijk en zeer gevaarlijk".

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren werd nog gevreesd voor een tweede dambreuk. Ongeveer 24.000 mensen moesten uit voorzorg hun huizen verlaten en naar hoger gelegen gebieden gaan. Ondertussen is het gevaar geweken en kunnen de mensen weer naar huis.

Het zou gaan om de zwaarste ramp van dit soort in Brazilië. In 2015 vielen er al eens doden in de buurt toen een dam doorbrak. Dit soort dammen wordt gebruikt om restafval van mijnbouwoperaties op te bergen. Een doorbraak leidt niet enkel tot slachtoffers, maar ook tot een grote vervuiling in lager gelegen gebieden.

Herbekijk hieronder de beelden uit Het Journaal:

Video player inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen