"Een op de twintig Britten ontkent de holocaust" en nog meer vinden die "overdreven"

De herinnering aan de massamoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog vervaagt steeds meer. Dat blijkt uit een zeer kleine enquete die in het Verenigd Koninkrijk is uitgevoerd. Steeds meer mensen lijken ook geen geloof meer te hechten aan het drama van de holocaust.

Vandaag is het wereldwijd Holocaust Memorial Day. Op die manier herdenken de Verenigde Naties de bevrijding van het nazi-concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau op 27 januari 1945 door Sovjettroepen. Die dag is uitgeroepen tot herinneringsdag van de hele Jodenvervolging. In de kathedraal van York in Engeland zijn 600 kaarsjes in de vorm van een Davidster aangestoken als herinnering aan de slachtoffers. (Zie foto boven).

Geen overbodige luxe, want uit een enquête uitgevoerd in opdracht van de Britse Holocaust Memorial Day Trust blijkt dat veel Britten weinig of niets weten van de genocide tegen Joden of er geen geloof aan hechten. Nu is die peiling slechts uitgevoerd bij 2.000 mensen, maar toch.

Daaruit blijkt dat een op de twintig Britten geen geloof hecht aan de holocaust en die dus ontkent. Een op de twaalf vindt dat de schaal van het drama overdreven is. Twee op de drie ondervraagden konden niet zeggen hoeveel Joden er vermoord werden of schatten het aantal veel lager in dat de zes miljoen Joodse slachtoffers van de nazi-vervolging.

Anders dan vorige genocides in de geschiedenis zijn er echter meer dan voldoende bewijzen en filmbeelden van de poging tot uitroeiing van Joden, Roma en andere mensen door het nazi-regime.

Thais popsterretje met hakenkruisshirt

Vandaag worden overigens nog andere volkerenmoorden herdacht, zoals de genocide in Rwanda 25 jaar geleden en het einde van de massamoord op het eigen volk door de communistische Rode Khmer in Cambodja (1975-1979).

Nu we het toch over het Verre Oosten hebben: net nu is een diplomatieke rel ontstaan tussen Israël en Thailand. Aanleiding is een meisje van een Thaise girlsband die enkele dagen geleden een repetitie gehouden heeft terwijl ze een t-shirt met een hakenkruis droeg. Nu zijn swastika's een oud Aziatisch symbool dat geluk brengt en vaak op huizen en auto's wordt aangebracht in India en Tibet. Het popsterretje droeg echter wel degelijk een shirt waarin de vlag van nazi-Duitsland verwerkt was. Dat soort shirts is overigens gemakkelijk te vinden in Thailand.

De Israëlische ambassade in Bangkok heeft haar "consternatie" en "ongeloof" uitgesproken. Het meisje is erg geschrokken van de reacties en heeft zich vandaag persoonlijk verontschuldigd bij de Israëlische adjunct-ambassadeur. Die heeft de verontschuldigingen aanvaard en zegt dat onwetendheid aan de basis ligt. Critici in Thailand hekelen al langer het geschiedenisonderwijs dat bijna enkel aandacht zou hebben voor de eigen regio, waardoor veel Thaise jongeren de holocaust niet kennen.

Meest gelezen