Videospeler inladen...

Filosoof Johan Braeckman over zijn vriend Etienne Vermeersch: "Hij wou van zijn euthanasie geen statement maken"

"Ik sterf dankzij mijn levenswerk", schreef de onlangs overleden moraalfilosoof Etienne Vermeersch (84) kort voor zijn dood. Zijn goede vriend, filosoof Johan Braeckman was erbij, zo vertelt hij in "De zevende dag". "Het was bijna vanzelfsprekend: dit was zijn levensvisie."

Etienne Vermeersch, die vorige week vrijdag overleed, was ziek geworden in januari vorig jaar, zo vertelt Johan Braeckman. "Dat werd alsmaar slechter. Op de duur kantelt dat en vond hij zelf dat het moment gekomen was." 

Vermeersch praatte met zijn echtgenote en zijn vrienden over euthanasie. "Het was bijna vanzelfsprekend", zegt Braeckman. "Ik ben heel blij dat het zo is kunnen gebeuren. Het kwam helemaal niet onverwacht. Het was zijn levensvisie. Hij wou het zo, mochten de omstandigheden zich voordoen. En dat was het geval.

Ironie

Braeckman bleef in de laatste momenten met een paar mensen aan de zijde van Vermeersch. "We hebben nog een glas champagne gedronken, nog wat anekdotes opgehaald. We hebben nog veel gelachen." Vermeersch kon wel niet goed meer communiceren, dus schreef hij alles op. "Soms hadden we genoeg aan een paar woorden om te weten wat hij bedoelde."

We hebben nog een glas champagne gedronken, nog wat anekdotes opgehaald. We hebben nog veel gelachen

Filosoof Johan Braeckman over de laatste momenten met Etienne Vermeersch

Het overlijden van Vermeersch raakte uiteindelijk pas bijna een week na datum bekend. "Hij wou van zijn euthanasie geen statement maken", zegt Braeckman daarover. "Hij heeft wel nog opgeschreven: ik sterf dankzij mijn levenswerk. Daar zit een soort ironie in, hij behield zijn gevoel voor humor tot op het einde: 'Had ik mij nu niet ingezet voor euthanasie dan was dit nu niet mogelijk geweest'."

Bekijk hier het hele gesprek met Braeckman, maar ook met Joël De Ceulaer en Othman El Hammouchi in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen