Van "klimaatspijbelaars" tot "klimaatoma's": wie zijn de klimaatbetogers? En waarom stappen ze mee? 

Maar liefst 70.000 mensen liepen gisteren door de straten van Brussel om te manifesteren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Een record, maar achter de grote cijfers gaan kleine verhalen schuil. Wij duwden enkele betogers een microfoon onder de neus en vroegen hen waarom ze zich zorgen maken over het klimaat.

Joy is een van de mensen die in onze hoofdstad is komen betogen. Het is de eerste keer dat ze meeloopt in zo'n manifestatie, maar ze doet het wel met volle overtuiging.

"Ik studeer voor leerkracht en ik wil aan mijn toekomstige leerlingen laten zien dat ik geef om het klimaat en dat ik er iets aan wil doen."

Video player inladen...

Iemand anders die met veel goesting naar Brussel komt om te protesteren voor het klimaat is Pol. Hij legt zijn traject helemaal af met het openbaar vervoer en de fiets, naar eigen zeggen om een statement te maken. "Ik voel me mee verantwoordelijk, want mijn generatie heeft heel veel gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen."

Video player inladen...

De afgelopen weken zijn de "klimaatspijbelaars" of "bosbrossers" een echt begrip geworden, maar we kennen tegenwoordig ook "klimaatoma's" en "klimaatopa's". Zij waren gisteren ook van de partij. Jo is trots op de "eretitel" die ze heeft gekregen van haar kleinkinderen. "Het zegt genoeg: wij vinden dat we eindelijk eens gezond mogen leven in een gezond klimaat."

Video player inladen...

"We doen dit voor de toekomst van onze kinderen." Het is voor veel ouders de belangrijkste reden waarom ze betogen voor het klimaat. Dat is het ook voor Jake, die met zijn gezin meedoet aan de betoging. Zijn vriend Jeroen wil vooral een signaal geven aan de regering om actie te ondernemen.

Video player inladen...

Naast Vlamingen, Brusselaars en Walen zijn er ook mensen die van buiten België komen en meelopen in de klimaatmars. Marissa bijvoorbeeld: zij is hier voor enkele dagen op doorreis en hoorde toevallig van een vriendin dat er iets te doen was in Brussel. "Toen ik hoorde dat er een mars was voor het klimaat, was ik meteen heel enthousiast om mee te betogen."

Video player inladen...

Meest gelezen