Maduro verwerpt ultimatum van de EU om verkiezingen te houden, Venezolaanse attaché loopt over

De Venezolaanse leider Nicolas Maduro wil niet weten van het uitschrijven van nieuwe verkiezingen in zijn land. Dat was nochtans een eis van de Europese Unie. De crisis in Venezuela beroert nu ook de diplomaten. De militaire attaché in Washington is overgelopen naar zijn rivaal Juan Guaido.

In een interview met CNN Türk heeft Maduro zich verzet tegen de eis van de EU om binnen de week democratische verkiezingen uit te schrijven. Zo niet wil de EU zijn conservatieve rivaal en parlementsvoorzitter Juan Guaido erkennen als president van Venezuela. Guaido heeft zich eerder tot president uitgeroepen nadat het parlement de verkiezing van Maduro tot president onregelmatig had genoemd.

Maduro zei wel dat hij "open staat voor dialoog" en dat hij bereid is om desnoods de Amerikaanse president Donald Trump te ontmoeten, al moest hij erkennen dat dat weinig waarschijnlijk zou zijn. Wel heeft Maduro gas teruggenomen in de diplomatieke crisis met de Verenigde Staten. Zo zal hij de VS-diplomaten toch niet het land uitzetten en heeft hij die beslissing met een maand opgeschort. Maduro wou de relaties met de VS verbreken nadat Washington Guaido had erkend als president, net als Canada en een tiental Latijns-Amerikaanse landen overigens.

Groot-Brittannië zou overigens verhinderen dat het regime van Maduro voor een miljard dollar aan goudreserves zou weghalen. Die zijn ondergebracht bij de Bank of England, de centrale bank in het VK. Die wil geen commentaar leveren, maar ontkent het bericht ook niet.

Militaire attaché in VS loopt over naar Guaido

In een video opgenomen in zijn kantoor in de Venezolaanse ambassade in Washington heeft kolonel José Luis Silva verklaard dat hij niet langer Nicolas Maduro erkent als president van Venezuela, maar wel diens conservatieve uitdager Juan Guaido. Die laatste is parlementsvoorzitter en heeft zich onlangs uitgeroepen tot president omdat volgens hem de verkiezing van Maduro frauduleus is verlopen.

Kolonel Silva heeft bovendien andere militairen en diplomaten opgeroepen om zijn voorbeeld te volgen. "De top van het leger en de regering houden de militairen gegijzeld. Er zijn veel soldaten die erg ongelukkig zijn. Wij hebben wapens gekregen om onze natie te verdedigen, niet om het volk aan te vallen", aldus de kolonel.

Venezuela heeft nu twee presidenten: de linkse populist Nicolas Maduro die in 2013 Hugo Chavez is opgevolgd en Juan Guaido, de centrumrechtse parlementsvoorzitter. Guaido wordt internationaal gesteund door de Verenigde Staten, Canada en een tiental Latijns-Amerikaanse landen waaronder Brazilië, Argentinië, Colombia, Chili, Peru en Ecuador. Maduro krijgt de steun va Rusland, China en Cuba. De Europese Unie heeft gisteren geëist dat er snel nieuwe en echte verkiezingen komen, zoniet zal de EU Guaido erkennen als president.

Meest gelezen