Video player inladen...

Herlees de liveblog over de grootste Belgische klimaatmars ooit, "alles vlot verlopen", volgens de politie

Brussel was deze namiddag opnieuw het decor van een klimaatmars. De organisatoren hadden zo'n 30.000 mensen verwacht, maar volgens de politie zijn er 70.000 mensen mee komen betogen, en dat is een record. Bij de vorige "zondagse" klimaatmars op 2 december trokken er meer dan 65.000 mensen door Brussel. De eerste manifestanten kwamen voor 15 uur al aan op het eindpunt: het Luxemburgplein aan het Europees parlement. Daar gaven verschillende sprekers nog een speech. Herbeleef de Klimaatmars via onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bekijk hier de beelden van de dag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Brusselse politie: "Klimaatmars is zonder problemen verlopen"

Volgens de Brusselse politie is de Klimaatmars zonder noemenswaardige problemen verlopen. Enkel een kleine blokkade, door een groepje gele hesjes ter hoogte van de Amerikaanse ambassade veroorzaakte hinder voor het verkeer.  "Daar werden enkele voertuigen geblokkeerd op het ogenblik dat er tienduizenden klimaatbetogers aangestapt kwamen", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. De kleine actie van de gele hesjes was niet aangekondigd. "Ze voeren altijd wilde acties, waarvoor ze onze toestemming niet vragen", zegt Van de keere. 

Het enige andere moment dat de politie moest ingrijpen, was omstreeks 13.30 uur bij een actie aan het kruispunt Kunst-Wet. Daar werden zestien mensen administratief aangehouden, omdat ze de neutrale zone aan de Wetstraat vlakbij het parlement niet wilden verlaten.

Verkeer op parcours van Klimaatmars herneemt

"Het verkeer is volledig hersteld op het parcours van de klimaatmars, behalve in de Europese wijk." Dat meldt de Brusselse politie van Brussel op Twitter, even voor 17 uur. Eerder op zondag werden enkele tunnels op de kleine ring afgesloten voor het verkeer, omdat zo'n 70.000 deelnemers aan de klimaatmars van het Noordstation naar het Luxemburgstation trokken.

Deze betoger - voor de gelegenheid gehuld in plasticafval - trekt veel aandacht op de Klimaatmars

Ongeveer 30.000 betogers namen de trein

Spoorwegmaatschappij NMBS schat dat ongeveer 30.000 mensen de trein naar Brussel hebben genomen, naar aanleiding van de klimaatmars.  Vooral de treinen vanuit Antwerpen en Gent zaten rond de middag overvol, ook al had de NMBS in totaal 10 extra treinen ingezet, vanuit verschillende steden naar Brussel. Op die manier waren er tussen 12 en 14 uur 50.000 zitplaatsen beschikbaar, dubbel zoveel als op een normale zondag. 

Om de uittocht vlot te laten verlopen vraagt de NMBS de betogers om niet allemaal vanuit het station Brussel-Luxemburg terug naar huis te keren, maar om eerst naar een ander Brussels station te pendelen en daar de trein te nemen. Vanaf 17 uur zet de NMBS extra treinen in om iedereen weer thuis te brengen. 

Bekijk hier de VRT NWS Update over de Klimaatmars

Tot twee dagen geleden vroegen we ons nog af wat te doen, indien het een flop zou worden. Maar er is gewoon een ongelooflijk momentum en dit is ook de verdienste van al het eerdere werk en de mobilisaties die hieraan zijn vooraf gegaan.
Karen Naessens, organisator Rise for Climate

Studio Brussel-presentatrice Michèle Cuvelier betoogt mee, mét slogan

Meest gelezen