Video player inladen...

Minstens 20 doden bij twee explosies aan kathedraal op de Filipijnen

Op de Filipijnen zijn volgens de politie minstens 20 doden gevallen toen twee bommen ontploften bij de kathedraal van Jolo, zo'n duizend kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. Er zijn zeker ook meer dan 110 gewonden. De aanslag wordt toegeschreven aan extremistische moslims die het niet eens zijn met een recent vredesakkoord.

Volgens lokale veiligheidsfunctionarissen ontplofte de eerste bom in of bij de kathedraal op het eiland Jolo tijdens een zondagsmis. Niet veel later ging een twee bom op het terrein van de kathedraal af, toen veiligheidstroepen op de eerste explosie afkwamen. De politie maakt melding van 20 en 111 gewonden.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar is wellicht een antwoord van extremistische moslimgroepen op een referendum dat deze week gehouden is in het zuiden van de Filipijnen. Gisteren bleek dat 85% van de kiezers hun goedkeuring hebben gegeven aan een vredesakkoord dat de Filipijnse regering gesloten heeft met het MILF, het Moro Islamic Liberation Front of de grootste moslimrebellengroep in het overwegend katholieke land.

Volgens dat akkoord krijgt het deel van het zuiden van de Filipijnen waar de moslims de meerderheid vormen een verregaande autonomie. In 2022 zouden daar verkiezingen worden gehouden voor een deelstaatparlement. Die autonomie geldt dan voor het gebied Bangsamoro ("Natie van de Moro/Moslims") en omvat het westen van het grote eiland Mindanao en de kleinere Sulu-eilanden. Jolo, waar de aanslag van vandaag plaatsvond, is een van die eilanden.

Jolo, kern van een "kalifaat"?

Dat vredesakkoord was net bedoeld om een einde te maken aan de onafhankelijkheidsstrijd van moslimrebellen die de vorige decennia al meer dan 150.000 mensenlevens heeft gekost.

Naast het MILF zijn er echter nog veel meer extremistische moslimgroepen aanwezig die geen zin hebben in autonomie of zelfbestuur. Net die groepen staan sterk in de Sulu-archipel die zich uitstrekt tussen Mindanao en het grotere eiland Borneo (Maleisië, Brunei en Indonesië). Het gaat dan onder meer om Grupong Abu Sayyaf, berucht van ontvoeringen, onthoofdingen en bomaanslagen. Die groep heeft zich eerder onder commando van internationale terreurnetwerken zoals Al Qaeda en meer recent ook IS gesteld.

Gevreesd wordt dat die groepen die Sulu-eilanden en een deel van Mindanao zullen gebruiken als basis voor terreur elders in Zuidoost-Azië, onder meer dan Indonesië, Maleisië en Singapore.

Opvallend: de Sulu-eilanden waren de enige provincie van Bangsamoro waar een meerderheid tegen het autonomieakkoord heeft gestemd. Het is ook het armste gebied van de Filipijnen. Nochtans was de archipel tussen de 15e en de 19e eeuw de basis van het machtige sultanaat van Sulu dat ook de oostkust van Borneo controleerde evenals belangrijke maritieme handelsroutes in de Celebeszee en en berucht was wegens piraterij.

Bekijk het item uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen