De brokken na het ongeval.

Prins Philip stuurt brief naar gewonden van ongeluk nabij koninklijke landgoed Sandringham: "Ik heb enorm veel spijt" 

De Britse prins Philip heeft een brief gestuurd met excuses naar de twee slachtoffers van het ongeval tien dagen geleden in Norfolk. Philip voelt "diepe spijt" en wenst de slachtoffers een spoedig herstel. In de brieven laat de echtgenoot van de Queen weten dat hij de weg waarop het ongeval gebeurde als zijn broekzak kent, maar dat hij verblind was door de laagstaande zon.

Op 17 januari veroorzaakte prins Philip een auto-ongeval op de A149 nabij het koninklijke landgoed Sandringham. Bij de aanrijding raakten twee vrouwen en een baby in een Kia betrokken. De twee vrouwen liepen lichte verwondingen op (een gebroken pols en snijwonden aan de knie), het jongetje van 9 maanden oud bleef ongedeerd.

De Land Rover van Philip kantelde, maar de 97-jarige prins raakte heelhuids uit zijn Land Rover mét de hulp van een andere automobilist die de crash zag en meteen stopte.

Het ongeval bracht in Groot-Brittannië het debat op gang over 70-plussers achter het stuur. Toen de prins twee dagen na de aanrijding al werd gespot achter het stuur zonder een autogordel aan, was het hek opnieuw van de dam.  

Een van de slachtoffers deed in de Britse kranten ook haar beklag over de communicatie-aanpak van het paleis. Zij stelde dat ze achteraf slechts was gecontacteerd door de politie en door een van de hofdames van de Queen. Nu blijkt dat de prins toch brieven met excuses heeft gestuurd, op datum van 21 januari, vier dagen na het ongeval. De gewonde vrouw houdt het nu op een "aardig gebaar" van Philip.

In de brief (zie hieronder) voelt Philip berouw en bekent dat hij zelf best "wat overstuur" was na het ongeluk. "Ik maak vaak gebruik van dat kruispunt en ben me er bewust van hoeveel verkeer er op die weg rijdt. Het was een zonnige dag en rond 15 uur in de namiddag hing de zon laag. In normale omstandigheden zou ik het verkeer komende van Dersingham gezien hebben, maar ik kan enkel bedenken dat ik de auto gemist hebt."

Meest gelezen