Video player inladen...

10.500 "rode sjaaltjes" betogen in Parijs tegen geweld van de "gele hesjes"

In Parijs is een betoging aan de gang van mensen die de voorbije demonstraties van de "gele hesjes" beu zijn. De nieuwe beweging van de "foulards rouges" beweert de rechtsstaat en de republiek te willen verdedigen.

Het is eens wat anders: de voorbije weken werd er steevast op zaterdag betoogd door "gilets jaunes" of gele hesjes. Dat begon als een sociale beweging van mensen die de nieuwe heffingen op brandstof niet te pruimen vonden, maar het protest breidde zich intussen uit tot een hele resem sociale en politieke eisen. De betogingen gingen ook steeds vaker gepaard met geweld en vandalisme.

Vandaag zou dat anders moeten zijn. Op initiatief van een aanhanger van de partij van president Emmanuel Macron -La République en Marche- zijn nu de "foulards rouges" of rode sjaaltjes met Franse en Europese vlaggen op straat gekomen in Parijs. Zij marcheren van de Place de la Nation naar de Bastille.

Naar eigen zeggen zijn ze niet zo zeer voorstander van Macron, dan wel van de republiek en de rechtsstaat, die door het straatgeweld van de alsmaar meer geradicaliseerde gele hesjes bedreigd zou worden. "80.000 gele betogers beslissen niet voor alle Fransen", zo klinkt het hier.

Het was vooral uitkijken naar de opkomst. Op sociale media hadden 10.000 mensen aangekondigd dat ze met een rood sjaaltje zouden gaan betogen. Volgens de politie zijn het er 10.500.

Gisteren zijn er nog altijd tienduizenden gele hesjes op straat gekomen in Parijs en tal van andere Franse steden. Toch groeit er ook ongenoegen over die manifestaties en vinden veel Fransen dat het genoeg geweest is en dat er dialoog moet komen in plaats van aanhoudend protest.

Bekijk het item uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen