Frankrijk stuurt populaire queer YouTube-ster Bilal Hassani naar het Songfestival

De Franse inzending voor het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv dit jaar is de 19-jarige YouTubester Bilal Hassani. Met zijn nummer "Roi", dat deels in het Frans en in het Engels wordt gezongen, won hij gisterenavond overtuigend de Franse preselectie voor de Europese liedjeswedstrijd, "Destination Eurovision". Opvallend: Hassani - die vooral bij jongeren erg populair is - was niet de favoriet van de internationale vakjury, maar werd dankzij de publieksstemmen toch overtuigend verkozen tot Franse Songfestivalkandidaat.

In de finale van "Destination Eurovision" traden acht kandidaten aan, die elk een cover brachten, en hun inzending voor het Songfestival. Een tienkoppige internationale jury en het Franse publiek gaven elk de helft van de stemmen. De jury had een sterke voorkeur voor zangeres Seemone, en zette Bilal Hassani maar op een vijfde plaats. Maar Hassani kreeg de massale steun van het Franse publiek en troefde Seemone met ruime voorsprong af in de televoting.

Hassani heeft Marokkaanse roots en is met zijn platinablonde kapsel en queer uiterlijk een opvallende verschijning. Hij kleedt zich graag flamboyant, gebruikt make-up en draagt bijna altijd een pruik. Hij heeft op sociale media  al de wind van voren gekregen, omdat hij naar eigen zeggen "de codes van mannelijkheid en vrouwelijkheid bewust overboord gooit". Hassani pleit dan ook voor meer aanvaarding van zijn geaardheid.

Zijn nummer "Roi", waarin hij afwisselend in het Frans en Engels zingt, begint met de veelzeggende zin: "I am me, and I know I will always be". ("ik ben mezelf, en ik weet dat ik dat altijd zal zijn", red.) Boodschap van het nummer is volgens Hassani "dat we allemaal koningen of koninginnen zijn". Hassani heeft het lied samen geschreven met Madame Monsieur, het popduo dat vorig jaar 13e werd voor Frankrijk op het Songfestival met "Mercy", een nummer over migratie.

Hassani is een grote fan van het Songfestival en specifiek van Conchita Wurst, de opvallende kandidaat die gekleed als vrouw maar met een baard het Songfestival won voor Oostenrijk in 2014 met "Rise like a phoenix". Dat Hassani nu in haar voetsporen kan treden als kandidaat voor Frankrijk is volgens hem "een droom die uitkomt". Hassani coverde destijds "Rise like a phoenix" toen hij deelnaam aan de Franse "Voice Kids".

Frankrijk vormt samen met Italië, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk "De Grote Vijf": deze landen mogen ongeacht hun resultaat van het voorbije Songfestival rechtstreeks aantreden in de finale van de liedjeswedstrijd. "Roi" horen we dus pas op zaterdag 18 mei live.

Bekijk hier het nummer "Roi" waarmee Bilal Hassani Frankrijk zal vertegenwoordigen op het Songfestival in Tel Aviv:

Meest gelezen