foto Peter Hilz (C)

Aantal bedrijfswagens opnieuw (licht) gestegen, benzine wint terrein op diesel

Het aantal bedrijfswagens is opnieuw gestegen, al is die stijging maar beperkt. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische automobielfederatie Febiac. De benzinewagen wint steeds meer terrein, terwijl het aantal dieselwagens blijft dalen. Ondanks de stijging blijft het aantal 'groenere' wagens zeer beperkt.

De teller van het aantal bedrijfswagens bij ondernemingen staat nu op 293.844, meer dan 1.000 meer dan vorig jaar. Het gaat niet alleen om wagens die eigendom zijn van een bedrijf, maar ook om wagens die geleast worden en bedrijfswagens van zelfstandigen. Michel Martens van Febiac ziet een duidelijke verklaring voor de stijging van het aantal bedrijfswagens. "Door een sterke economie zijn er meer jobs, meer mensen aan het werk en dus ook meer mensen die een wagen nodig hebben om hun werk te kunnen uitoefenen." 

Opvallend is ook een lichte stijging in het aantal 'groenere' voertuigen. Vijf jaar geleden bestond 85% van de wagenmarkt nog uit dieselwagens en 15% uit benzinewagens. Toen was er amper sprake van alternatieve brandstoffen. Nu maken benzinewagens 40% van de markt uit, dieselwagens 50% en is het aantal alternatieve brandstoffen gestegen tot 10%. De alternatieven zijn voornamelijk hybridevoertuigen, maar ook de elektrische wagens maken een opmars. 

De bedrijfswagen blijft een interessant verloningsinstrument, zowel voor de werkgever als voor de werknemer
Michel Martens

“Met die stijging van het aantal lage-emissiewagens gaan we de goede kant op”, zegt Michel Martens, “Door de verstrenging van de kostenaftrek - die ingaat vanaf 1 januari 2020 - worden de lage-emissiewagens een stuk voordeliger. Daardoor past de leasesector zijn aanbod aan.”

De stijging van het aantal bedrijfswagens is een weerspiegeling van de economie die goed draait. “De bedrijfswagen blijft natuurlijk een interessant verloningsinstrument, zowel voor werkgevers als voor werknemers. In plaats van een loonsverhoging, zal je veel minder geld moeten uitgeven als je een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan je werknemer", besluit Martens.

Meest gelezen