Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Britse supermarktketens mengen zich in brexitdebat: "Lege rekken, hogere prijzen, mindere kwaliteit"

Lege winkelrekken, hogere prijzen, risico's voor de voedselzekerheid. Daar dreigt het Verenigd Koninkrijk mee te kampen als het op 29 maart zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekt. Het is een onheilscenario dat al langer wordt geschetst, maar nu hebben ook Britse warenhuisketens ervoor gewaarschuwd in een brief aan politici. 

Aan de vooravond van weer maar eens een cruciale stemming over de brexitdeal in het Britse parlement hebben verschillende grote supermarktketens een brief geschreven naar politici. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Sainsbury's en Marks and Spencer.

"We zijn uitermate bezorgd dat onze klanten bij de eersten zullen zijn die de realiteit van een "no deal brexit" zullen ondervinden", schrijven ze. Ze waarschuwen voor minder keuze en een mindere kwaliteit van de voedselproducten, en ook voor lege winkelrekken. 

Tot nu hadden de supermarktketens het brexitdebat zoveel mogelijk vermeden, maar nu de deadline van 29 maart dichterbij komt, zien ze zich genoodzaakt om toch te reageren. In hun brief vragen ze de parlementsleden met aandrang om "dringend samen te werken om een oplossing te vinden die de schok van een "no deal brexit" vermijdt."

"In maart is situatie nog acuter"

De supermarktketens halen de schatting aan die de Britse overheid zelf heeft gemaakt, namelijk dat vracht vanuit de Franse havenstad Calais tot 87 procent zou kunnen dalen. De beschikbaarheid en houdbaarheid van veel producten wordt daardoor bedreigd.

Een groot deel van de voedingsproducten die in het Verenigd Koninkrijk worden verkocht, bijna een derde, zijn ingevoerd uit de Europese Unie. In maart is de situatie des te scherper, waarschuwen de supermarktketens, want dan zijn er geen seizoensgroenten of -fruit uit het Verenigd Koninkrijk voorhanden. "In die tijd van het jaar is 90 procent van de sla, 80 procent van de tomaten en 70 procent van het zachte fruit dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gekocht, afkomstig uit de Europese Unie." 

Meest gelezen