Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) van Ninove stelt zich kandidaat bij verkiezingen in mei

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) van Ninove stelt zich kandidaat voor de verkiezingen in mei. Dat zei ze na haar eedaflegging, als laatste burgemeester van Oost-Vlaanderen. Ze hoopt na de verkiezingen in mei ook een federaal mandaat op te nemen, maar wil dat combineren met het burgemeesterschap.

De Jonge bracht na moeizame onderhandelingen een coalitie op de been in de Ninoofse gemeenteraad, waar het radicaal rechtse Forza Ninove zowat 40 procent van de stemmen haalde. Toch wordt lijsttrekker Guy D'Haeseleer er geen burgemeester, omdat geen enkele partij in de Ninoofse gemeenteraad geïnteresseerd leek om hem aan de nodige meerderheid te helpen. Tania De Jonge volgde uiteindelijk zichzelf op en stelt zich nu ook kandidaat bij de komende verkiezingen, al laat ze open welk bestuursniveau ze ambieert.

Toch laat De Jonge haar interesse in federale bevoegdheden optekenen. "Het veiligheids- en migratiebeleid boeit mij enorm en lokale besturen voelen het best waar de knelpunten zitten", aldus De Jonge. "Maar ik vind het Vlaams niveau ook boeiend, omdat ik daar het gemeentefonds onder de loep kan nemen. Ninove is daar financieel onderbedeeld."

Indien De Jonge verkozen wordt, wil ze die job combineren met haar mandaat als burgemeester van Ninove. Daar brengt het bestuursakkoord een "positief verhaal rond migratie, met een kordate aanpak van problemen", zegt ze. "We zetten in op veiligheid, migratie en armoede, maar ook op verkeers- en parkeerbeleid, waar in de vorige legislatuur heel wat knelpunten zijn gebleken." Die aanpak moet volgens De Jonge "een kentering teweeg brengen, weg van Forza Ninove."

Meest gelezen