Video player inladen...

Een maand na De Warmste Week: vzw's krijgen eerste deel van de opbrengst, en die is vaak broodnodig

Ongeveer een maand na De Warmste Week krijgen de bijna 2.000 vzw's in de loop van deze week hun eerste centen. De Koning Boudewijnstichting zorgt ervoor dat elke ingezamelde euro bij de juiste organisatie belandt, in verschillende "schijven". Hoe gaat dat in zijn werk? En wat betekent het geld van De Warmste Week voor een vzw die leeft van giften? Wij vroegen het aan vzw "Boven de Wolken". 

Voor de inzameling, de uitbetaling en de administratieve opvolging van de opbrengst van De Warmste Week werkt de VRT samen met de Koning Boudewijnstichting. Wie een actie organiseert, moet zijn opbrengst zo snel mogelijk na De Warmste Week aan de KBS storten, waarna zij dat geld overmaken aan de vzw in kwestie.

De vzw's krijgen niét de volledige opbrengst van De Warmste Week in één keer: die uitbetaling gebeurt in minimum twee schijven. Het geld komt enerzijds van allerlei acties en verzoekplaatjes op Studio Brussel, en anderzijds van een "algemene pot" met het geld over alle vzw's wordt verdeeld. Daarin zit de opbrengst van het "gadget" - dit jaar het inpakpapier van Jeroom - de vlammetjespins, de recyclagebijdrages van de drankbekers op de Warmathons en in Domein Puyenbroeck, ...

(lees voort onder de infografiek)

"Een eerste schijf wordt eind januari uitbetaald, rond deze periode. We proberen dan al een zo groot mogelijk deel van de opbrengst van de acties voor die vzw uit te betalen", legt Erika Racquet, woordvoerder van de Koning Boudewijnstichting uit. "We zijn voor de timing van de uitbetalingen héél afhankelijk van de actievoerders: hoe sneller zij hun opbrengst storten, hoe sneller wij de vzw's er blij mee kunnen maken."

"In de tweede schijf van begin maart wordt de rest van de opbrengst voor de vzw uitbetaald, samen met het deel uit de algemene pot dat die vzw toekomt. Na deze twee stortingen is het meeste afgehandeld", aldus Racquet. "Als er toch betalingen van actievoerders op zich laten wachten, dan storten we die in een derde, vierde, vijfde, ... schijf door. Maar op die duizenden acties gaat het amper om enkele tientallen achterblijvers."

Vzw Boven de Wolken draait volledig op giften: "De Warmste Week is onmisbaar"

Voor niet-gesubsidieerde vzw's die leven van giften of sponsoring is De Warmste Week vaak de onmisbare basis waar ze een jaar mee verder kunnen. Dat is ook zo voor Boven de Wolken, de vzw die sterrenkindjes kort na hun overlijden fotografeert om ouders een aandenken te kunnen schenken aan hun overleden kind. "De Warmste Week heeft onze werking doen ontploffen: er was nood aan ons initiatief, en tegelijk is wat we doen ondenkbaar zonder dat geld", zeggen initiatiefnemers Anneleen & Sharon.

Bekijk hier de reportage over Boven de Wolken in het journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen