Belga

Eliot zingt voor België in 1e halve finale Songfestival op 14 mei

De 18-jarige Eliot die door de RTBf uitgekozen is om België te vertegenwoordigen op het 64e Eurovisiesongfestival zal aantreden in de 1e halve finale op dinsdag 14 mei. 

Op dinsdag 14 mei zullen we z'n allen kunnen bekijken hoe goed de 18-jarige Eliot Vassamillet - als artiest kortweg Eliot - het ervan afbrengt in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv, Israël.

Eliot (spreek uit Eliejót) zal het dan moeten opnemen tegen onderstaande landen. België staat in de tweede kolom en treedt dus in het tweede deel van die avond aan. Dat is bij loting beslist en via Youtube bekendgemaakt door de EBU, die het Songfestival organiseert. De precieze volgorde per deel van de avond is wel nog niet definitief.  

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 16 mei. Hieronder ziet u de deelnemende landen van die avond. Ook hier weer staan in de linkerkolom de landen die in de eerste helft van de avond aantreden, en in de rechterkolom die van de tweede helft. Maar de precieze volgorde per kolom is ook hier dus nog niet definitief bepaald.

Als Eliot doorstoot naar de finale, zien we hem nog eens aan het werk op zaterdag 18 mei. De kandidaten van de "grote vijf" (Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië) en van gastland Israël zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale op zaterdag. In totaal zijn er 20 plaatsen in de finale, voor 42 deelnemende landen.

Eliot Vassamillet woont in Mons en zit daar in het laatste jaar middelbaar onderwijs van het Collège Saint-Stanislas. Net als de vorige RTBf-kandidaten Blanche (2017) en Loïc Nottet (2015) komt hij uit de RTBf-liedjeswedstrijd "The Voice Belgique",  de Waalse tegenhanger van "The Voice van Vlaanderen".

Welk lied Eliot gaat zingen maakt de RTBf pas later bekend. Maar we weten wel dat het geschreven zal worden door een team rond Pierre Dumoulin. Die schreef ook al Blanches "City Lights", waarmee ze in Kiev op de vierde plaats eindigde.

Bekijk hieronder Eliot in een battle tegen Paak in "The Voice Belgique":

De verwachtingen zijn hooggespannen, want de Waalse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival doen het doorgaans beter dan de Vlaamse. De topprestatie blijft natuurlijk Sandra Kim die in 1986 won met "J'aime la vie". In 1978 werd Jean Vallée tweede met ""L'amour ça fait chanter la vie". Recenter werd Urban Trad in 2003 tweede met "Sanomi", Loïc Nottet in 2015 vierde met "Rhythm inside" en Blanche dus eveneens vierde in 2017 met "City Lights".

Ondertussen maken steeds meer landen hun kandidaat bekend. Albanië, Armenië, Cyprus, De Republiek Macedonië, Frankrijk, Malta, San Marino en Spanje hebben hun kandidaten al aangekondigd, en ook onze noorderburen. Voor Nederland zal Duncan Laurence, bekend van "The voice of Holland", naar Tel Aviv gaan. Zijn nummer is nog niet bekend.

Bekijk hieronder Eliot met het nummer "Alter Ego":

Nog ander Eurovisie-nieuws: Sennek, onze Songfestival-kandidate van vorig jaar, schreef een nummer voor de Noorse voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Noorwegen houdt de nationale selectie Melodi Grand Prix 2019. Zangeres Carina Dahl brengt er het nummer ‘Hold me down’, geschreven door Sennek en Jeroen Swinnen, waarmee ze hoopt in Israël te kunnen optreden. Nog 9 andere kandidaten dingen mee naar de winst. Op 2 maart weten we of Carina voor Noorwegen naar Tel Aviv mag, mét het nummer van Sennek.

Sennek zingt "A matter of time" op het Eurovisiesongfestival van 2018.

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats in Tel Aviv in Israël, na de overwinning vorig jaar van Netta, met "Toy". Het lied was geïnspireerd op de #MeToo-beweging. Naar eigen zeggen gaat het lied over “het wakker worden van de vrouwelijke kracht, over sociale rechtvaardigheid, dit alles omhuld door een kleurrijk, gelukkig, gevoel".

Netta na haar overwinning op het Eurovisiesongfestival 2018 in Lissabon.
AFP or licensors

Meest gelezen