Video player inladen...

Armeense familie met kinderen al bijna 3 weken opgesloten in Steenokkerzeel

Een uitgeprocedeerde Armeense familie is naar het terugkeercentrum van Steenokkerzeel 127bis gebracht, in afwachting van hun repatriëring naar Armenië.  De kinderrechtencommissaris Vanobbergen vindt dat ze vrijgelaten moeten worden.

Dinsdag 8 januari om 5u30 ’s ochtends is het gezin, vader, moeder, en twee kinderen van 8 en 2 jaar oud, opgepakt in hun woning.

De familie had een regularisatie aanvraag ingediend in mei 2018, die werd op 4 december vorig jaar afgewezen, maar volgens de advocaat van het gezin, Bruno Soenens, is de beslissing nooit terechtgekomen bij het gezin. Daardoor konden ze er ook geen beroep tegen aantekenen. Dit is een eerste fout tegen de regels,  zegt kinderrechtencommissaris Vanobbergen, die het hele dossier volgt. Na zo'n afwijzing moet de dienst Vreemdelingenzaken opvolgen of gezinnen ook echt op de hoogte gebracht zijn, en daarna beginnen met de begeleiding tot repatriëring. 

Een toekomstvisie uitwerken

'Gezinnen weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken om met kinderen weer te keren naar het land van herkomst. Je ziet dan telkens opnieuw paniekreacties, terwijl er met een degelijk plan dat samen opgesteld wordt voor deze mensen weer een toekomstperspectief komt en ze gaan meewerken om terug te gaan', zegt Bruno Vanobbergen.

Hoe ervaart een kind opsluiting?

Wettelijk gezien mogen gezinnen met kinderen maximaal 2 weken lang opgesloten worden in de familie-units. Die 'units' bestaan nog maar sinds de zomer van vorig jaar. Kinderen krijgen er verder onderwijs, en alles moet er voorhanden zijn om hun vroegere leven voort te zetten. Als het langer dan 2 weken duurt vooraleer ze naar het land van herkomst van hun ouders worden teruggebracht, moet er een medisch rapport komen over hun mentale en fysieke toestand. Dat rapport is opgesteld door de Dienst Vreemdelingenzaken, en het blijkt positief. Maar volgens de kinderrechtencommissaris klopt dat niet :

'We hebben het rapport van DVZ, dat is heel oppervlakkig, we hebben het rapport van een psychiater, dat is zeer grondig en uitgebreid, en die kinderpsychiater zegt: 'die twee weken detentie hebben op dit kind al een heel negatieve impact, we moeten ervoor zorgen dat dit stopt'. 

De Dienst Vreemdelingenzaken wil niet reageren over de zaak, maar minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zegt dat de dienst correct heeft gehandeld. 'De kinderrechtencommissaris heeft geen toegang tot het dossier van het Armeense gezin bij Vreemdelingenzaken.' Bovendien heeft het gezin, volgens De Block, zelf het verblijf in detentie langer gemaakt door beroep aan te tekenen tegen hun repatriëring.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen