Video player inladen...

Nederland verkoopt al jaren geneesmiddelen in de supermarkt: hoe doen zij dat?

Vanaf volgende week kunnen bepaalde medische middelen vrij verkocht worden in de Belgische supermarkten. In Nederland is dat al jaren het geval. "Bij de herziening van de wetgeving in 2007 was er veel discussie omdat er allerlei commerciële belangen speelden, maar met wetenschappelijke data zijn we op alle bezwaarschriften ingegaan. Nu accepteert iedereen de indeling", zegt Fons Wesseling van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in "De wereld vandaag".

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft aangekondigd dat vanaf volgende week bepaalde medische hulpmiddelen zoals steriele verbanden, sondes en koelsprays te koop kunnen worden aangeboden in de supermarkten.

Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn en op die manier hoopt De Block dat de prijzen van die producten zullen dalen. De supermarkten zijn tevreden, de apotheken vinden het puur economische denken misplaatst.

In Nederland geldt er sinds 2007 een verkoopindeling van geneesmiddelen in vier categorieën. "Enerzijds heb je geneesmiddelen die enkel door de artsen kunnen voorgeschreven worden op  recept. Daarnaast heb je drie categorieën van niet-receptplichtige medicijnen. Ofwel kunnen bepaalde medicijnen enkel bij de apotheek aangekocht worden, ofwel kunnen ze uitsluitend bij de apotheek en de drogist (supermarkt) gekocht worden ofwel mogen bepaalde medicijnen in eender welke winkel verkocht worden. Dat heet AV of algemene verkoop", zegt Fons Wesseling van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in "De wereld vandaag".

Ibuprofen met sterke dosis enkel op voorschrift van de arts, lichte dosis wel in de supermarkt

Bij het indelen van de medicijnen in de verschillende verkoopcategorieën kijkt het CBG naar het potentieel risico van een geneesmiddel. Als een bepaald geneesmiddel een groot risico vormt, kan het enkel voorgeschreven worden door een arts.

Voor de niet-receptplichtige medicijnen oordeelt het CBG als volgt. "Als er bij een geneesmiddel absoluut uitleg gegeven moet worden omdat er bepaalde ongewenste bijwerkingen kunnen plaatsvinden, dan wordt het enkel te koop aangeboden bij de apotheek. Die heeft de verplichting de patiënt uit te leggen hoe het geneesmiddel te gebruiken", zegt Wesseling.

"Als we vinden dat de patiënt zelf voldoende informatie heeft met de bijsluiter, dan kan het ofwel bij de apotheek en de drogist ofwel in om het even welke winkel."

De pijnstiller Ibuprofen komt in alle categorieën terecht. "Maar de pijnstiller met de hoogste sterkte, die kan je enkel bij de artsen krijgen. Dan gaat het om een dosis van 1.200 of 600 milligram. Maar de dosis van 200 milligram kan je bij ons gewoon in de supermarkt krijgen. De informatie op de verpakking en in de bijsluiter moeten voldoende zijn om de patiënt te informeren of hij dat medicijn mag gebruiken of niet."

In 2007 was er veel discussie in Nederland over de invoering van de nieuwe indeling. "We hadden toen twee categorieën: of bij de arts of om het even waar. Toen is de nieuwe regeling uitgewerkt met vier categorieën. Daar is veel heisa over geweest met zelfs rechtszaken. Er waren toen allerlei commerciële belangen en economische argumenten die naar voren werden geschoven. Wij hebben ons iedere keer opnieuw op de wetenschappelijke data gebaseerd en zo zijn we op alle bezwaarschriften en rechtszaken ingegaan. Na twee, drie jaar is het stof neergedaald en vandaag accepteert iedereen de indeling van de medicijnen", zegt Wesseling.

Wesseling voegt er aan toe dat er nog geen echte problemen zijn geweest met de regeling. "Maar we hebben wel een actieve monitoring van de indeling van de medicijnen. Zien we dat er problemen zijn, dan kunnen we ingrijpen", besluit Wesseling.

Beluister het gesprek met Fons Wesseling in "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen