Hans D'Hondt (Financiën) overheidsmanager van het jaar

"Een man met een grote politieke sensitiviteit, een inspirerende leider, een bruggenbouwer en netwerker".  Zo omschrijft de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid Hans D'Hondt, die de titel 'overheidsmanager van het jaar 2018' op zijn visitekaartje mag bijschrijven.

Hans D'Hondt is al acht jaar lang voorzitter van de FOD (federale overheidsdienst) Financiën, de grootste klassieke administratie van het land. Onder zijn beleid daalde het aantal ambtenaren bij financiën van 30.000 naar 22.000;  het aantal vestigingen van de financie-diensten daalde van 574 naar minder dan 200.  Dat zijn volgens de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid goede cijfers, vooral omdat de reductie "gepaard ging met belangrijke veranderingstrajecten. Trajecten waarbij de 'klanten' van de administratie (burgers en bedrijven) meer aandacht kregen."

D'Hondt wordt ook geprezen omdat er onder zijn leiderschap flink werd geïnvesteerd in informatietechnologie (ICT). "In dergelijke grote organisaties leiden ICT-hervormingen vaak ook tot grote mislukkingen.  Dat is in de FOD  Financiën niet het geval", staat in het juryrapport.

De Vereniging voor Bestuur en Beleid (die uit een lijstje van zeven kandidaten voor Hans D'Hondt koos ) wil met de prijs duidelijk maken "dat ook grote publieke organisaties aan succesvolle veranderingen en innovatie kunnen werken en daarbij resultaat boeken".  Tegen alle stereotypen in die over de publieke sector gangbaar zijn.  

De 'carrièreprijs' gaat naar Ignace Desomer, de voorzitter van het Rekenhof.

Bekijk hier het gesprek met Hans D'Hondt in "De ochtend" op Radio 1:

Video player inladen...

Meest gelezen