Op bezoek in het Italiaanse klooster waar Steve Bannon "gladiatoren" wil opleiden om joods-christelijke waarden te verdedigen

Een eeuwenoud klooster in het hart van Italië. Dat is de plaats waar de voormalige strateeg van Donald Trump jongeren wil opleiden tot voorvechters van de joods-christelijke waarden in Europa. Ons duidingsmagazine "Terzake" ging op bezoek in het Trisulti-klooster en sprak met de directeur van het project.

“Als we de volgende Salvini of Orban kunnen opleiden, dan zouden we heel trots zijn”, dat zegt Benjamin Harnwell in een gesprek met ‘Terzake’. Harnwell is directeur van het Dignitatis Humanae Institute, een katholieke organisatie die financiële steun krijgt van Steve Bannon. De organisatie wil in een oud klooster jongeren opleiden om de joods-christelijke waarden te beschermen in Europa.

Als we de volgende Salvini of Orban kunnen opleiden, zouden we heel trots zijn

Benjamin Harnwell, directeur Dignitatis Humanae Institute

Volgens de Britse directeur is er een existentiële dreiging in het westen en is de maatschappij steeds intoleranter geworden voor christenen die een publieke functie uitoefenen. Wie dezelfde gevoelens deelt, is welkom om die intuïtie verder te ontwikkelen tijdens een opleiding: “Dit is geen droge academische oefening, we willen dat mensen na een opleiding hun ideeën verder verspreiden”, vertelt Harnwell. Het instituut is vooral op zoek naar mensen die een belangrijke impact kunnen hebben in hun thuisland.

(lees verder onder de video)

Benjamin Harnwell over de "gladiatorenschool":

Video player inladen...

Bannon en Harnwell omschrijven het project graag als een “gladiatorenschool voor culturele strijders”. Deze zomer vinden in Rome de eerste lessen plaats, vanaf 2020 moet het klooster volledig klaar zijn om de studenten daar te ontvangen. Volgens de directie lopen er nu al dagelijks tientallen inschrijvingen binnen.

Politiek laboratorium

Dat Bannon investeert in een Italiaans project is geen toeval. Hij roemt het land al een tijdje als politiek laboratorium, door de samenwerking tussen de nationalistische Lega-partij en de links-populistische Vijfsterrenbeweging. De voormalige strateeg van Trump ziet die samenwerking als een gevolg van de nieuwe politieke breuklijn tussen globalisten en nationalisten.

(lees verder onder de video)

Harnwell over "het migratiebeleid van de elite":

Video player inladen...

Naast geldschieter is Steve Bannon ook verantwoordelijk voor de belangrijkste beslissingen. Toch wil de directeur het onderwijsproject geen politiek project noemen: “We nemen een stap terug, naar het cultureel niveau. We gaan werken met mensen die willen strijden voor de joods-christelijke waarden. Maar het eerste niveau waar die strijd zal beslecht worden, is in de politiek.”

Volgens Harnwell zijn de westerse waarden in gevaar, als gevolg van het beleid van de klassieke politieke partijen: “Het establishment kiest voor een globalistische visie, hun antwoorden gaan het westen vernietigen. De opvang van een miljoen vluchtelingen was het einde van Merkel. De mensen willen beveiligde grenzen, maar de elite wil dat niet.”

Buurtbewoners verdeeld

In het nabijgelegen dorpje Collepardo is niet iedereen tevreden met de investeringen van Bannon in het eeuwenoude klooster. Alberto denkt dat het project "niet alleen voor schade kan zorgen in en rond het dorp, maar dat het een probleem kan vormen voor de volledige Europese Unie”.

(lees verder onder de video)

De inwoners van Collepardo reageren op de plannen van Bannon:

Video player inladen...

Andere inwoners reageren gematigder en geven het project een kans, in de hoop dat het de economie een duwtje in de rug kan geven. “Alles is beter dan het klooster gewoon op slot te doen en de sleutel weg te gooien. Wie binnen enkele jaren nog zal leven, zal wel zien wat de gevolgen zijn”, zegt Gino. De burgemeester, Mauro Bussiglieri, blijft neutraal en ziet zichzelf als een scheidsrechter die zal waken of de nieuwe inwoners van het klooster de wet wel respecteren.

Bekijk hieronder de volledige reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen