Video player inladen...

Opnieuw recordaantal mensen naar de  voedselbanken: "We zien vooral veel alleenstaande moeders"

In 2018 hebben de voedselbanken opnieuw meer mensen over de vloer gekregen dan het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Komt daarbij dat enkele voedselbanken met een tekort kampen.

Bijna 160.000. Zoveel mensen hebben er vorig jaar aangeklopt bij de voedselbanken. Dat zijn er weer iets meer dan vorig jaar en daarmee zet de stijging van de afgelopen jaren zich voort. Vooral alleenstaande moeders gaan naar de voedselbank, maar ook het aantal senioren en jongvolwassenen dat komt aankloppen voor hulp is gestegen.

Een verontrustende evolutie, vindt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken. "De cijfers tonen aan dat ook in 2018 de (soms onzichtbare) armoede bleef toenemen in België. Om de huidige situatie zo efficiënt mogelijk aan te pakken, moeten de verschillende actoren in de armoedebestrijding nauwer samenwerken en de Voedselbanken willen hier graag een voorbeeldrol in opnemen."

Elke kilo die we minder hebben, is een kilo die we niet kunnen uitdelen
Jef Mottar (Belgische Federatie van Voedselbanken)

Komt daar nog eens bij dat in 2018 ook het aantal ingezamelde goederen is gedaald, waardoor sommige voedselbanken in de problemen zijn geraakt. Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken, houdt zijn hart vast.  "Elke kilo die we minder hebben, is een kilo die we niet kunnen uitdelen. De steun van  partners en het grote publiek aan de Voedselbanken blijft dus broodnodig voor ons."

Herbekijk hieronder de beelden uit Het Journaal:

Video player inladen...

Piet vanthemsche deed het verhaal ook in "De wereld vandaag". Dat gesprek kan u hieronder beluisteren:

Meest gelezen