Video player inladen...

Kan spermabank bedreigde pinguïns in Zuid-Afrika redden?

Een nieuwe spermabank in Zuid-Afrika moet Afrikaanse pinguïns (zwartvoetpinguïns) redden van de ondergang. Twintig jaar geleden waren er nog zo'n 5 miljoen exemplaren, nu wordt het aantal broedparen geschat op 50.000. Met de spermabank zouden wetenschappers in de toekomst een beroep kunnen doen op in-vitrofertilisatie.

De Afrikaanse pinguïn of zwartvoetpinguïn (Spheniscus demersus) is de enige pinguïnsoort die broedt in Afrika, hij komt enkel voor langs de Zuid-Afrikaanse en Namibische kust. Het is ook de enige soort die met uitsterven bedreigd wordt. Twintig jaar geleden liepen er nog 5 miljoen exemplaren rond, nu zijn er nog amper 50.000 broedkoppels over. Om de zwartvoetpinguïn te redden, hebben wetenschappers in Kaapstad nu een spermabank opgericht, als onderdeel van een grote studie naar de voortplanting en de bescherming van de soort.

"Mensen komen speciaal naar hier om die pinguïns te zien", zegt Shane Rutgers, pinguïnexpert bij het Two Oceans Aquarium in Kaapstad, dat meewerkt aan de studie. "Met het sperma en met in-vitrofertilisatie kunnen we de toekomst verzekeren, zodat volgende generaties ook de zwartvoetpinguïns aan onze kust kunnen bewonderen."

"Hopelijk hoeft het nooit zo ver te komen"

Agape en Ayoba zijn de twee uitverkoren pinguïns die moeten helpen om hun soort in leven te houden. Zij zijn de eerste donoren voor de nieuwe spermabank. Biologen van het Two Oceans Aquarium hebben hen gekozen omdat ze het meest gewoon zijn aan het personeel. Dat maakt het makkelijker om stalen te verzamelen. Hun voortplanting en paargedrag wordt nu in kaart gebracht en bestudeerd, met het oog op in-vitrofertilisatie in de toekomst.

"De in-vitrostudie is slechts een van de vele inspanningen om de toekomst van de zwartvoetpinguïn te verzekeren", zegt Katta Ludynia, onderzoeker bij SANCCOB, het instituut voor zeevogelbescherming in Afrika. Daarnaast moeten zieke of gewonde pinguïns die hersteld zijn, opnieuw in de natuur worden vrijgelaten.  

"Hun aantal is zó laag gezakt dat dit soort plannen nodig zijn. De spermabank is een optie, hopelijk hoeft het nooit zover te komen dat er zo weinig dieren in het wild leven dat we daarop een beroep moeten doen. Maar het zou zo wel maar eens kunnen gebeuren."

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen